Umrl Ivan Grobelnik Ivo, častni meščan Celja, nosilec častnega znaka svobode in junak osvobajanja vojnih zapornikov iz Starega piskra


Včeraj je v 102. letu umrl Ivan Grobelnik Ivo, častni meščan Celja, nosilec častnega znaka svobode, junak, velik domoljub in čudovit človek. Za junaško dejanje osvoboditve zapornikov iz Starega piskra, ki navdihuje še danes, za  negovanje spoštljivega spomina do narodnoosvobodilnega boja in boja proti nacifašizmu ter za širjenje domoljubja in pravičnosti mu je Mestni svet Mestne občine Celje leta 2019 podelil naziv častni meščan Celja.

Ivan Grobelnik – Ivo se je rodil leta 1920. Njegova zgodba se je začela v rodni Arji vasi z otroštvom, zaznamovanim z igranjem harmonike, domačo gostilno in brezskrbnostjo, šolanjem in kratkotrajnim opravljanjem poklica krojaškega pomočnika do vpoklica v kraljevo vojsko. Po okupaciji se je zaposlil v Gradcu, kjer je bil kasneje prisilno mobiliziran v nemško vojsko, od koder je po kratkem služenju 8. junija 1944 dezertiral in se že naslednje noči v pohorskih gozdovih pridružil partizanskemu gibanju, Zidanškovi brigadi. Tam je ostal do konca poletja, ko so ga z namenom menjave njegove dotrajane harmonike poslali v domačo hišo, kjer se je po spletu okoliščin aktiviral kot član novoustanovljenega odbora Osvobodilne fronte Celje – mesto. Decembra istega leta je s soborci po aretaciji dveh tovarišic, ena od teh je bila Grobelnikova bodoča žena Amalija Kolenc – Jelka, izpeljal slovito akcijo osvoboditve gestapovskega zapora Stari pisker v centru Celja.

V noči s 14. na 15. december 1944 so Ivo Grobelnik, Riko Presinger, Dominik Lebič, Jože Gaber, Jože Zelinka in Martin Klančišar iz zloglasnega nemškega zapora, celjskega Starega piskra, osvobodili po nemških podatkih 129, po nekaterih drugih pa še več zapornikov. Pri tem jim je pomagal paznik Ivan Grad, ki jim je odprl vrata. Številne med njimi so nameravali že naslednji dan odpeljati v Maribor na usmrtitev.

To je bilo junaško dejanje samoorganiziranih osvoboditeljev, ki je, kljub splošnemu poznavanju dogodka med ljudmi, šele v zadnjih letih dobilo zgodovinsko ovrednotenje, kot si ga zasluži. Osvoboditeljem tega strogo zastraženega zapora in s tem rešiteljem mnogih življenj gre priznati vso čast za hrabrost in uspeh, ki so ga doživeli v svoji akciji.

Ivan Grobelnik – Ivo je je bil tudi nosilec častnega znaka svobode, ki mu ga je leta 2004 podelil takratni predsednik države dr. Janez Drnovšek.

Svojo življenjsko pot je opisal v knjigi spominov Harmonika, škarje in Stari pisker, ki jo je Muzej novejše zgodovine Celje izdal leta 2004. V njej bralca zgoščeno in s precejšnjo mero humorja popelje po svoji razgibani življenjski poti, v kateri posebno mesto pripisuje veliki meri sreče.

S pokojno ženo Amalijo sta se poročila leta 1946, kmalu zatem pa sta se jima rodila sinova Janez in Srečko. Ivan Grobelnik je po vojni nekaj časa vodil celjsko Gostinsko podjetje, kjer je zaradi svoje praktičnosti in neposrednosti prišel v spor z oblastmi. Posledično je bil ob službo, izključen iz partije in celo obsojen na zaporno kazen. Kasneje je opravljal kar nekaj služb v gospodarstvu. Med drugim bil nekaj let direktor Perutnine Ptuj, zastopnik tovarne Kandit iz Osijeka, zadnjih 10 let delovne dobe, do leta 1980, pa je bil zaposlen v Kolinski. Po upokojitvi se je poklicno ponovno aktiviral in družinsko obrt proizvodnje usnjene galanterije pripeljal do v letu 1992 ustanovljenega podjetja Gropik, ki deluje še danes. Skoraj dvajset let je v svoji krajevni skupnosti predsedoval Rdečemu križu in izpeljal dve obsežni akciji zbiranja sredstev za nakup medicinskih naprav za celjsko bolnišnico.

Nazadnje je bil stanovalec doma Lipa v Štorah, kjer je bil zelo priljubljen. Vse do smrti ga je odlikoval neutruden in optimističen duh, poln idej in predlogov. Ohranjal je aktiven življenjski slog in bogate socialne stike.

Ivan Grobelnik – Ivo je bil droben mož z značilnim klobukom in zaradi svojega širokega nasmeha in vedrine dobrodošel povsod, kamor je prišel. Živel je v Kraljevini Jugoslaviji, Socialistični federativni republiki Jugoslaviji, in nazadnje užival svobodo v svoji domovini Sloveniji, so zapisali na Mestni občini Celje.

»Poslovil se je velik človek. Rad sem ga srečal in rad sem se pogovarjal z njim. Bil je izjemen in od njega se je bilo lepo učiti o življenju. Ponosen in hvaležen sem, da sem ga poznal. Njegovo junaštvo, njegov pogum, njegova dobrota, srčnost in vedrina ne bodo nikoli pozabljeni. Za vedno je z zlatimi črkami zapisan v zgodovino mesta, ki ga je imel zelo rad,« je ob slovesu Inava Grobelnika Iva dejal župan Mestne občine Celje Bojan Šrot.