Na Celjskem doslej potrjenih 5 okužb z angleškim sevom. V epidemiološko boljših regijah se odpirajo terase

04. 03. 2021 13:41

Včeraj je bilo opraljenih skupaj 33.016 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 1.019 okužb, kar je občutno več kot prejšnji teden, ko jih je bilo 757.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije se je povečalo na 10.898 (včeraj 10.750) aktivno okuženih.

Opravljenih je bilo 27.194 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 5.822 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 1.019 okužb z deležem pozitivnih izvidov 17,5 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je na 784 (za rumeno fazo mora biti to povprečje 600 okuženih oseb).

Hospitaliziranih je 511 covidnih bolnikov (za prehod v rumeno fazo mora biti to število manjše od 500 hospitaliziranih), 86 od teh je na intenzivni negi.

Včeraj so umrli 4 bolniki oboleli za covidom-19, kar je najmanj umrlih po 20. oktobru, ko sta umrla 2 covidna bolnika. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 3.878 covidnih bolnikov.

V savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 125 okužb (pred tednom dni 110).


Poudarki:
 • statistični podatki na regijski in državni ravni
 • na Celjskem potrjenih 5 okužb z angleškim sevom
 • urnik testiranj ZD Celje za prvi teden marca najdete tukaj
 • naslednji teden bo potekalo množično cepljenje šolnikov, v šolske klopi se vračajo še preostali dijaki
 • v epidemiološko bolših regijah se poskusno odpirajo terase lokalov

Epidemiološko stanje na Celjskem

V naši savinjski regiji se je 7-dnevno povprečno število okuženih po treh dneh izboljševanja, ponovno nekoliko poslabšalo in znaša trenutno 96 okuženih (včeraj 94).

V zadnjih 7 dneh je bilo v savinjski regiji potrjenih 675 (+15 glede na včeraj) okužb s SARS-CoV-2, v zadnjih 14 dneh pa 1.308 (+50 glede na včeraj) okužb. 14-dnevna incidenca v savinjski regiji znaša 506,3, kar je pod incidenco na državni ravni (515,7).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi… podatek še ni bil objavljen s strani celjske bolnišnice, prav tako zaradi “zameglitve” strani ni na voljo na covid-19 sledilniku. Razloge za zameglitev so snovalci strani pojasnili tukaj.

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 125 okužb (prejšnji teden 110). Največ v občini Žalec 23, sledijo Celje 22, Velenje 22, Šentjur 15, Polzela 6, Vojnik 5, Gornji Grad 3, Mozirje 3, Rogaška Slatina 3, Šmarje pri Jelšah 3, Braslovče 2, Dobrna 2, Laško 2, Rogatec 2, Šoštanj 2, Vransko 2, Ljubno 1, Nazarje 1, Podčetrtek 1, Prebold 1, Rečica ob Savinji 1, Slovenske Konjice 1, Šmartno ob Paki 1, Štore 1.

Na Celjskem potrdili že 5 oklužb z angleškim sevom

Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano mag. Tjaša Žohar Čretnik je danes predstavila rezultate analiz vzorcev na različne variante novega koronavirusa. “Od začetka leta smo testirali 1691 vzorcev. V Sloveniji prevladuje različica B.1.258.17 – 1357 primerov ali 81,9%. Zaznali smo 83 primerov angleške (2%) in 2 primera južnoafriške različice (0,1%). V grobem ne opazimo večjih razlik med regijami glede na zastopanost posameznih linij virusa. Manjša izjema je povišan delež linije B.1.1.70 v podravski regiji – gre za evropsko linijo brez kritičnih mutacij. Število potrjenih primerov angleške različice narašča, lahko že govorimo o eksponentni rasti. V Obalno-kraški regiji je delež prisotnosti angleškega seva narasel na 4%,” je povedala. Tudi v Savinjski regiji je bilo potrjenih 5 okužb z angleško varianto novega koronavirusa.

Epidemiološko stanje na nacionalni ravni

V Sloveniji je bilo včeraj potrjeno okuženih 1.019 oseb, pred tednom dni pa je bilo potrjenih 757 okužb. Epidemiološka slika na nacionalni ravni glede 7-dnevnega povprečnega števila okuženih oseb se je tako včeraj občutneje poslabšala, na drugi strani se pa število hospitaliziranih še naprej zmanjšuje, a še vedno ni vstopilo v rumeno fazo. V rumeni fazi se odprejo vse šole in fakultete, študentski in dijaški domovi, preostale servisne dejavnosti, odpravi se policijska ura, itd., bi lahko glede na trenutni potek prišla kasneje, kot je bilo napovedano še pred dnevi, ko je kazalo na rumeno fazo v začetku marca.

Včeraj so umrli 4 bolniki oboleli za covidom-19, kar je najmanj po 20. oktobru 2020, ko sta umrla 2 covidna bolnika. Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 3878 covidnih bolnikov.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni 788 okuženih oseb (včeraj 765), po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb pa 784 (včeraj 761). 14-dnevna incidenca na ravni države znaša 515,7.

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je včeraj zmanjšalo za 5. Sprejetih je bilo 41 covid bolniki (12 manj kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 42 bolnikov oz. 12 manj kot dan prej. V bolnišnicah so umrli 4 bolniki oboleli za covidom-19 (1 na intenzivnem oddelku). V intenzivni enoti se zdravijo 3 covidni bolniki več kot dan prej.

Trenutno je hospitaliziranih 511 covidnih bolnikov. Na intenzivni negi se jih zdravi 86.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije se je zvišalo na 10.893.

Po podatkih covid sledilnika je bilo na dan 3. marca v Sloveniji cepljenih že 131.758 oseb 6,3 % vseh državljanov Slovenije. Od teh je drugi odmerek prejelo 52.350.

Kustečeva potrdila vrnitev vseh dijakov nazaj v šolo ter množično cepljenje šolnikov

Kot je že včeraj napovedal nacionalni koordinator logističnega dela množičnega cepljenja Jelko Kacin se bo prihodnji teden pričelo množično cepljenje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, je danes potrdila ministrica za šolstvo Simona Kustec. Najprej bodo prišli na vrsto zaposleni, starejši od 50 let.

Kustečeva je prav tako potrdila, da se naslednji teden v šolo vračajo tudi preostali dijaki. Naslednji teden se bo tako pouk v osnovnih šolah za vse razrede nadaljeval tako kot doslej, torej po modelu B. v ponedeljek pa se v šole vračajo tudi vsi srednješolci po modelu C. To pomeni, da bi se dijaki izmenjaje (na en teden) šolali, ena polovica njih na domu, druga polovica njih pa od doma. Model C daje sicer ravnateljem avtonomijo pri odločanju o številu oddelkov doma in v učilnicah.

Odpirajo se terase lokalov v epidemiološko boljših občinah

Vlada je prav tako sprejela odločitev, da se v ponedeljek, ob upoštevanju strogih higienskih ukrepov, za teden dni odprejo terase in vrtovi gostinskih lokalov Jugovzhodne regije in Posavja.

Gre za enotedensko poskusno dobo. Po tej bo vlada preučila vpliv sproščanja na epidemiološko sliko ter sprejela nadaljnje odločitve. “V kolikor bodo, po sprostitvi ukrepov, v teh regijah okužbe narasle, bo ponujanje gostinskih storitev na terasah prepovedano za rumeno fazo,” je na tviterju zapisal minister za gospodarski razvoj Zdravko Počivalšek.

Pogoji za opravljanje gostinske dejavnosti v rumeni regiji:

 • Gostinske storitve priprave jedi in pijač ter strežbe se bodo lahko izvajale od 6.00 do 19.00 ure, izključno na terasah in vrtovih gostinskih lokalov.
 • Strežba bo dovoljena le za mizami (sedeča postrežba), Razdalja med osebami mora biti najmanj 1,5 metra in najmanj 3 metre med robovi miz, Za eno mizo lahko sedijo največ 4 osebe.
 • Največje število oseb na terasi ali na vrtu gostinskega obrata, se izračuna glede na velikost terase Maksimalno dovoljeno število gostov mora biti vidno prikazano ob vstopu na teraso in vrt.
 • Gostje morajo zapustiti terase in vrtove gostinskih obratov najpozneje v 30 minutah po koncu dovoljenega opravljanja gostinske dejavnosti (torej do 19.30).
 • Gostinci morajo zagotoviti odstranitev oz. Prilagoditev uporabe predmetov v skupni uporabi, tako, da se jih zaporedoma ne bo dotikalo več gostov.
 • Potrebno je zagotoviti razkuževanje rok za goste pred vstopom in ob izstopu na teraso in vrt.
 • Redno razkuževanje miz pred menjavo gostov za mizo.
 • Zaposleni in gostje morajo ves čas imeti nameščene maske, razen ko sedijo pri mizi.
 • Vstop v zaprti del gostinskega obrata je dovoljen z masko samo za uporabo toaletnih prostorov, ki morajo imeti na vidnem mestu poleg mila tudi ustrezno razkužilo.
 • Obvezno testiranje zaposlenih v gostinskih lokalih 1x tedensko.

Oznake: , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
166 queries in 1,078 seconds.