Urbana gverila bila plat zvona za čist zrak in zemljo v Celju (+ 2x video)


IMG_9903Ob dnevu našega planeta so se po celjskih ulicah sprehodili aktivisti civilne iniciative Urbana gverila, ki so opozorili na pomen čistega zraka in zlasti zaskrbljujočega stanja prsti, iz katere je pridelava živeža tvegano početje.

Aktivisti, ki so na zaščitnih maskah nosili napis “Diham!”, so središče mesta prelepili s plakati in mimoidočim delili letake s zahtevami po bolj zdravem okolju.

V njih so sporočali naslednje:

Slovenija spada na alarmantno 3. mesto po onesnaženosti zraka v EU, kar pomeni, da živimo na območju enega najbolj onesnaženenih delov Evrope.

Specifika Celjske kotline je, da je onesnažena z izredno nevarnimi rakotvornimi težkimi kovinami. Onesnažen pa ni samo zrak, temveč tudi zemlja, na kateri pridelujemo hrano.

Vsebnost težkih kovin v Celju in okolici je dokazano tako visoka, da:

– je Evropska unija sprožila tožbo proti Sloveniji zaradi dveh nezakonitih odlagališč v središču Celja(!) in na Bukovžlaku.

– je Ministrstvo za zdravje izdalo tehnični ukrep, s katerim prepoveduje pridelovanje in uživanje lokalno pridelanih vrtnin.

Dobički podjetij, ki trajno in nepovratno onesnažujejo naš življenski prostor odhajajo v žepe ozkega kroga delničarjev, na račun ogrožanja zdravja ljudi v Celju.

 

Ob prihajajočem projektu Zeleno Celje so pri UG objavili tudi razmišljanje na nekatere dimenzije celjskega zelenila.

Povezava k prispevku (klik!)

Opozoriti velja tudi na stanje v povezavi z aktualno tematiko, ki ga je pred četrt stoletja zaznala lokalna kronika (iz rubrike: Na današnji dan)

Povezava k prispevku (klik!)

Preglejte si tudi tabelo onesnaženosti s težkimi kovinami, ki izhaja iz Osnutka Odredbe o razvrstitvi območja Celjske kotline v razrede onesnaženosti tal, ki ga je izdelalo Ministrstvo za kmetijstvo in okolje.

f: VS