Uslužbenki UE Celje naj bi tujce prijavljali kar na domačem naslovu

30. 07. 2019 18:01

rp_Upravna-enota-Celje11-300x240.jpgPolicisti in kriminalisti naj bi na Upravni enoti Celje preiskovali domnevne nepravilnosti v zvezi s prijavami prebivališč in urejanjem dokumentacije tujcem.

Dve uslužbenki celjske upravne enote naj bi tujce prijavljali kar na domačem naslovu. Ena od njiju trenutno ne vodi več postopkov s področja tujcev, saj je že dlje časa na bolniškem dopustu, druga pa naj bi bila o nepravilnostih ustno seznanjena in jih je že odpravila.

Policijska uprava Celje in celjsko tožilstvo naj bi pred dnevi prejela anonimno prijavo zaradi domnevnih nepravilnosti, ki naj bi se dogajale na Upravni enoti Celje v zvezi s prijavo bivališč tujcev. Dve uslužbenki UE Celje naj bi namreč večjemu številu tujcev delali usluge s tem, ko sta njihov slovenski naslov bivanja prijavljali kar na svojem domačem naslovu, piše Dnevnik. Na Policijski upravi Celje so potrdili, da preiskujejo omenjeni primer vendar zaradi poteka preiskave informacij še ne morejo deliti z javnostjo.

Ena na bolniškem dopustu, druga po opozorilu odpravila nepravilnosti

Tudi načelnik UE Celje Damjan Vrečko je za Dnevnik potrdil, da so se na njihovem naslovu zaradi omenjenega primera že oglasili kriminalisti. Kot je povedal so sami ukrepali že marca lani, ko so s strani občana prejeli prijavo zoper eno od uslužbenk zaradi domnevnih kršitev pri prijavi prebivališča in urejanju dokumentacije tujcem.

Prijavo so takoj odstopili PU Celje, sami pa so ukrepali v okviru pristojnosti. Tako so sprožili postopek za ugotavljanje prebivališča na drugi upravni enoti, kjer je imela uslužbenka prijavljeno začasno prebivališče. Kaj je bilo ugotovljeno Vrečko ne pove, omenjena uslužbenka pa sicer trenutno naj ne bi več vodila postopkov s področja tujcev in sprejemanja nihovih vlog, saj je že dlje časa na bolniškem dopustu.

Drugi primer spornega ravnanja pri prijavi tujcev pa naj bi na UE Celje obravnavali januarja letos, ko so na podlagi predloga druge upravne enote za uvedbo postopka preverjanja resničnosti prijave tujca posumili o etično spornem ravnanju uslužbenke in njenega moža, je za Dnevnik še povedal Vrečko. Dodal je, da so glede ugotovljenih nepravilnosti pri prijavi začasnega prebivališča tujcev uslužbenko ustno seznanili, ta pa naj bi nepravilnosti že odpravila. Na UE Celje so imeli po zatrjevanju načelnika sicer nenehen nadzor pristojnih organov in inšpekcije, vendar pa večjih nepravilnosti še niso ugotovili. Slednjemu pritrjujejo tudi na ministrstvu za javno upravo.

Se pa sicer v zadnjih letih na vseh mestnih upravnih enotah povečuje delo na področju zadev s tujci, kar je eden izmed razlogov za nastanek določenih nepravilnosti. Na drugi strani pa se dogaja tudi veliko zlorab. Poznani so namreč že primeru, ko je bilo na enem naslovu prijavljenih tudi več sto tujcev.

Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
162 queries in 1,383 seconds.