Uspešno končana akcija “Povrnimo otrokom nasmeh”

15. 06. 2013 12:17

V Celjskem mladinskem centru so v petek predstavili zaključek dobrodelne akcije Povrnimo otrokom nasmeh. V mesecu marcu 2013 je bil kot Naj prostovoljec leta 2012 na celjskem, ki se izvaja v okviru natečaja med Celjskim mladinskim centrom in Mestno občino Celje, izbran Milan Ninić.

Milan je študent VŠZ, smeri radiologije, z velikim čutom do sočloveka, zato je dobil idejo, da želi pomagati otrokom socialno ogroženih družin. V Celjskem mladinskem centru so ga podprli in mu pomagali pri organizaciji kot je oblikovanje letakov, plakatov, oglaševanje, pridobivanju lokacij za zbiranje vseh življenjskih dobrin in bili glavna info točka za zbiranje dobrin.

Kot je povedal Primož Brvar, direktor Celjskega mladinskega centra, je poslanstvo mladinskega centra pomagati mladim pri izpeljavi mladinskih pobud. Veseli so mladih, ki se vključujejo na različne načine, v prvi vrsti pa si želijo, da se stanje v našem okolju spremeni in, da otroci niso prikrajšani nasmehov.

Milan Ninić: “Sami veste, da trenutna situacija v naši državi ni najbolj rožnata in da se je veliko družin znašlo v stiski. Želel bi opomniti, da se vsi skupaj malo zamislimo, ker se lahko vsak od nas znajde v takšni situaciji in bi pričakovali pomoč sočloveka, zato je treba stopiti skupaj in pomagati, da bodo drugi lahko pomagali nam. Zato sem se odločil izpeljati dobrodelno akcijo in k sodelovanju povabil prijatelje. Dobrodelna akcije je trajala 61 dni, začeli smo jo izvajati v ponedeljek, 1. aprila, in jo zaključili v petek, 31. maja 2013. Skupaj v akciji je sodelovalo veliko podjetij in zavodov, ki bi se jim rad zahvalil. To so: Celjski mladinski center, Cinkarna Celje, Elektro energija Celje, d.d., Mestna občina Celje, Nogometni klub Celje, Trgovski center City Center, Trgovski center Planet Tuš,  Tiskarna B-PRO, Vivapen d.o.o., Podravka, Kraš, Mlekarna Celia, Frizerstvo Nada Ribič s.p., Vrtec Anice Černejeve, Vrtec Tončke Čečeve, Vrtec Danijelov Levček, IV. osnovna šola Celje, Osnova šola Frana Kranjca, Osnovna šola Ljubečna in Osnovna šola Hudinja

Med samo akcijo smo izvajali promocija dobrodelne akcije na treh lokacijah. Celjani so nas lahko srečali ob vikendih v centru mesta, v nakupovalnem centru Planet tuš in City Center. V sodelovanju z Nogometnim klubom Celje smo izvedli dve dobrodelni stojnici pred tekmi na Areni Petrol, kjer smo zbrali veliko hrane in igrač za otroke. Na poziv so se tudi odzvali igralci NK Celja, ki so darovali hrano.

V akciji je sodelovalo ogromno oseb, ki so darovale hrano in oblačila. Zbirna točka v Celju je bila info točka v mladinskem centru. Zbrali smo 3 polne kombije otroških oblačil in tudi oblačila za njihove starše. Hrano, ki smo jo zbrali od darovalcev, igralcev in gledalcem NK Celja, ter od Kluba študentov občine Celje, smo skupaj s prostovoljci pripravili 50 paketov hrane, ki smo jih razdelil družinam, ter sortirali oblačila in igrače za otroke. Odpravili smo se tudi v Kranj, kjer smo v Celje pripeljali dva kamiona oblačil in igrač.  Zaradi velikega odziva in velikega števila družin, je bilo težje pripraviti tudi pakete oblačil, zato smo oblačila darovali Rdečemu križu Celje, Karitasu in Medobčinskemu društvu prijateljev mladine Celje. Javnemu zavodu Socio smo darovali 5 velikih kartonov hrane z daljšim rokom uporabe, 500 pudingov in ostale stvari.

Ob začetku akcije smo bili seznanjeni da potrebuje pomoč najmanj 200 družin, ob zaključku pa smo imeli težave s predajo oblačil. Zato smo se odločili, da bomo v dobrodelno akcijo vključili tudi Rdeči križ in Karitas, kjer so oblačili sprejeli in pripravili za deljenje.

Občutki ob samem zaključku akcije so odlični. Vesel sem, da smo akcijo uspešno izpeljali, kljub temu da smo vmes naleteli na ovire, ki smo jih sproti rešili. Iskreno nisem pričakoval tako velikega odziva ljudi, zbrali smo ogromno oblačil in hrane. Seveda smo prostovoljci preživeli ogromno časa v skladišču in porabili veliko energije, da smo vsa oblačila pregledali in sortirali, za kar nam pa ni žal. Želeli bi si edino zbrati več hrane, saj to družine najbolj potrebujejo. Ob deljenju hrane smo se srečali tudi z družinami osebno, zato je naša nagrada bila beseda »hvala« in nasmešek na obrazu.”

Ena izmed prostovoljk, Jerneja Mastnak, je povedala: “Kljub vsem oviram, na katere smo naleteli in jih tudi rešili, je najbolj vreden nasmeh otrok, ko so dobili pakete s čokoladnimi namazi, kosmiči, pripomočki za šolo in drugimi dobrinami.”

Vir in foto: Celjski mladinski center

Oznake: , , , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
184 queries in 2,773 seconds.