Uvedba triaže pod nadstreškom Urgentnega centra Celje in nova organizacija NMP


V Splošni bolnišnici Celje so reorganizirali delovanje bolnišnice na način, da tako na področju zagotavljanja nujne medicinske pomoči kot na področju bolnišničnega zdravljenja, zagotavljamo ločeno obravnavo pacientov s sumom na okužbo z novim koronavirusom.

Na hospitalnem delu so hospitalizirane paciente posameznih oddelkov združili in tako pridobili ločene namestitvene kapacitete, ki jih urejajo za sprejem pacientov s COVID-19. Prvo enoto s posteljami za sprejem pacientov s sumom na okužbo ali z okužbo s COVID-19 imajo vzpostavljeno na Oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Na Oddelku za intenzivno interno medicino pa imajo pripravljene tudi namestitvene kapacitete za intenzivno terapijo.

Na področju nujne medicinske pomoči bodo od petka, 20. 3. 2020 od 7. ure naprej vzpostavili posebno triažo pod nadstreškom Urgentnega centra Celje. Na tej triaži bodo, na osnovi vprašalnika in osnovnih meritev, paciente ločili v dve skupini. 

  • Pacienti, ki so potencialno okuženi z novim koronavirusom, bodo preko vhoda št. 20 (vhod v Urgentni center Celje) vstopili v UCC COVID, kjer bo opravljena njihova zdravstvena obravnava. 
  • Druga skupina pacientov, to so pacienti, ki ne kažejo nobenih znakov okužbe z novim koronavirusom, pa bo ob prejemu posebnega obrazca, napotena na vhod št. 6 (vhod na nekdanjo urgenco), kjer bo vstopno mesto za zagotovitev nujne medicinske pomoči v UCC NOVI.

Na triažnem mestu pod nadstreškom Urgentnega centra Celje bo potekala tako triaža odraslih pacientov kot tudi otrok. 

Za obravnavo otrok, ki sledi triaži, je pri otrocih, ki ne kažejo znakov okužbe predvidena obravnava v ambulanti Otroškega oddelka (vhod št.14). Obravnava otrok, ki so potencialno okuženi, pa bo potekala v UCC COVID.

Za takšne ukrepe so se odločili zato, ker morajo, glede na podatke iz tujine, vsi storiti vse, da preprečimo prenos okužbe na paciente, ki se v bolnišnici zdravijo zaradi drugih zdravstvenih težav in niso okuženi z novim koronavirusom.