V Celjskem domu srečanje telefonskih prostovoljcev za pomoč ljudem v duševni stiski

30. 09. 2013 10:11

Minuli vikend je v Celjskem domu potekalo letno srečanje Slovenske zveze društev svetovalcev za telefonsko pomoč v stiski. Letošnje srečanje je organiziralo Društvo Klic upanja iz Celja s tematiko V iskanju sreče. Srečanja so se udeležila društva, ki delujejo na telefonskih linijah, in sicer Društvo Čriček iz Ormoža, Društvo Tvoj telefon iz Postojne, Društvo Zaupni telefon zate, Zaupni telefon Samarijan in Društvo Klic upanja. Prostovoljce je v imenu celjske občine pozdravila gospa Branka Lazarevič.

Letošnja tematika srečanja je bila namenjena iskanju sreče, kaj je to sreča, kdaj smo srečni, katere poti vodijo k sreči. Mnoge prostovoljce, ki opravljajo to delo na SOS telefonih, pa tudi to delo osrečuje. Svoj prosti čas in energijo brezpogojno dajejo drugim ter pomagajo ljudem v stiski. A tokrat jih je vodila skupna pot do sreče v Celje, kjer so vsi skupaj zbrani preživeli nekaj srečnih trenutkov in skozi strokovna predavanja predavateljev dobili odgovore na marsikatero vprašanje in motivacijo za delo za naprej.

Društvo Klic upanja iz Celja je za ta namen pripravilo odrski prikaz psihološke pomoči, in sicer po knjižnem romanu Gustava Flauberta, Gospa Bovary, kjer je tesnobo, strah, strast, iluzije, sanje o sreči predstavila Jasna Colnerič, vlogo lekarnarja Homaisa pa je prevzel Josip Pahljina, ki je z logoterapevtskimi prijemi usmeril Emmo Bovary na pot sreče, da je kljub vsemu trpljenju, žalosti, nesreči in velikim iluzijam sanjajočega sveta rekla ŽIVLJENJU DA.

Življenje nas velikokrat preseneti in srečo nekoliko zamegli. Takrat se ponavadi obračamo po različne nasvete, kako ponovno najti pravo pot do sreče in večkrat se vprašamo, kakšen je recept za srečo. Odgovor na to uganko je predstavil predavatelj, pater, dr. Karel Gržan, ki je svoje predstavitev naslovil z naslovom Samo za 3 = za srečo odlično.

O sreči je skozi predavanje spregovorila tudi predsednica STS in Društva Klic upanja, gospa Cvijeta Pahljina, dr. med., psihiatrinja, logoterapevtka.

Levo mag. Maja Krajnc, desno dr. Cvijeta Pahljina, psihiatrinja, logoterapevtka.

Srečanja se je udeležila tudi pisateljica, pričevalka, profesorica slovenskega jezika, amaterska režiserka Helena Cestnik, ki pravi, da ko piše, najprej pripoveduje sama sebi. Njena pisateljska pot se je začela, ko je zbolela za Parkinsonovo boleznijo in rakom. Svoje življenjske izkušnje in zgodbe za branje je naslovila z naslovom Srečne zgodbe so tihe.

Sobotno popoldne so si prostovoljci pogledali razstavo Mesto pod mestom, sodelovali so v različnih delavnicah, in sicer plesni, likovni, diskusijski in glasbeni. Zvečer so druženje nadaljevali s plesom in pesmijo ter podelili častna priznanja članov STS-a.

V nedeljo je Renata Pasarič predstavila poročilo IFOTES kongresa, nato so na okrogli mizi sodelovali člani STS-a in povedali, kaj njim predstavlja srečo, pripovedovali so različne osebne življenjske zgodbe, ki so se mnogih v dvorani dotaknile. Tako so povsem utemeljili zapisane besede na vabilu: Pot k sreči vodi preko src drugih ljudi … Pot k sreči vodi skozi travnike in gozdove … Pot k sreči vodi preko trpljenja, ki ga v tihoti darujemo … Na okroglo mizo so bili povabljeni tudi Slobodan Vujasinovič, dr. med., spec. dermatovenerolog, mag. Maja Kranjc, upokojena ravnateljica in pisatelj ter podjetnik Primož Suhodolčan. Okroglo mizo je vodila dr. Cvijeta Pahljina.

Člani Društva Klic upanja iz Celja.

Na SOS telefon za pomoč ljudem v duševni stiski največkrat kličejo ljudje, ki se počutijo osamljeno, depresivno, imajo samomorilska nagnjenja, skratka imajo različne težave na področju duševnega zdravja. Prostovoljci so za to delo tudi strokovno usposobljeni. V stiski jih lahko pokličete na skupno številko 116 123.

t/f: J. C.

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
200 queries in 1,282 seconds.