V Celjskem domu z velikim koncertom slovesno odprli Poletje v Celju 2012 (foto in video)


Minulo soboto je v Celjskem domu potekala slovesna otvoritev Poletja v Celju 2012, ki jo je spremljal veliki koncert Mladinskega simfoničnega orkestra Glasbene šole Celje, kateremu sta se pridružila Akademski pevski zbor Celje in Mešani mladinski pevski zbor I. gimnazije v Celju, na odru sta se pa številnemu občinstvu predstavila tudi solista, čembalist Thys Grobelnik in saksofonist Žiga Vešligaj.

Poletje v Celju, eno redkih slovenskih poletnih prireditev, ki bo trajala kar tri poletne mesece, ponuja pestro in bogato prireditveno dogajanje, omogoča Mestna občina Celje. Odprtje Poletja v Celju 2012, ki je bilo sprva mišljeno na Starem gradu, je potekalo v polni dvorani Celjskega doma. Zavoljo bolezni sprva napovedanega slavnostnega govornika, župana MOC Bojana Šrota, je Poletje v mestu odprla kar Barbara Celjska v spremstvu dveh vitezov, njihov prihod v dvorano pa je spremljal Mladinski simfonični orkester Glasbene šole Celje. Njen nagovor si lahko ogledate v spodnjem video posnetku.

Obiskovalci so napolnili dvorano Celjskega doma.

Sledil je koncert simfoničnega orkestra, ki mu je dirigiral Matjaž Bržnik. Kot solist je najprej nastopil Thys Grobelnik na čembalu, učenec umetniške gimnazije I. gimnazije v Celju, ki je s skladanjem začel že pri dvanajstih letih, njegov opus pa obsega tako skladbe za orkester, zbor in manjše komorne zasedbe kot tudi za solo instrumente. S svojimi skladbami je nastopal na sprejemu pri predsedniku države dr. Danili Türku, kot čembalist pa nastopa v številnih simfoničnih in drugih orkestrih, komornih zasedbah in kot solist. Njegove neobaročne skladbe so izvajali v Celju, na Vranskem, v Radovljici in drugod po Sloveniji. Grobelnik se udeležuje tudi številnih mednarodnih mojstrskih tečajev.

Saksofonist Žiga Vešligaj, že kot učenec nižje glasbene šole prejemnik zlate plakete na regijskem tekmovanju, srebrne na državnem ter prve nagrade na mednarodnem tekmovanju v Požarevcu, je za svoje glasbene dosežke leta 2007 prejel priznanje Občine Šentjur. Je maturant umetniške gimnazije I. gimnazije v Celju in na Glasbeni šoli Celje. Tudi v času srednješolskega izobraževanja je Vešligaj prejel številne plakete, tudi na mednarodnih tekmovanjih. Kot solist se je predstavil s Pihalnim orkestrom Šentjur, Mladinskim pihalnim orkestrom GŠ Celje in Simfoničnim orkestrom I. gimnazije v Celju. Izpopolnjeval se je pri številnih saksofonistih (Claude Delangle, Oto Vrhovnih, Matjaž Drevenšek, Dejan Prešoček, Lev Pupis,…). Na večer otvoritve Poletja v Mestu 2012 je Vešligaj premierno izvedel orkestralno skladbo Sax of one, katero mu je posvetil mladi skladatelj Leon Firšt.

V uri in četrt trajajočem koncertu smo bili priče izvajanju izvrstne glasbe, o čemer se lahko prepričate v spodnjem video posnetku, kjer si lahko ogledate in prisluhnete insertom koncerta, prav tako pa si lahko ogledate fotografije v galeriji fotografij spodaj. Vabljeni seveda k obisku številnih dogodkov, ki bodo v okviru “Poletje v Celju 2012”, koledar prireditev si lahko ogledate v naši rubriki “Kam v Celju”, ki se nahaja v desnem stolpcu.

[simpleviewer width=100% height=700 id=195]

v/t/f: eH