V celjskem mestnem parku še letos nov kostanjev drevored, predvidenih še nekaj novosti

18. 02. 2017 15:59

Mestna občina Celje bo letos začela s prenovo mestnega parka. Zasadila bo nov, dvojni, kostanjev drevored in ob Partizanski cesti uredila sprehajalno pot ter kolesarsko povezo. Za projekt je že pridobila kulturno varstveno soglasje celjske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Prenova parka bo trajala od štiri do pet let

Načrt med drugim predvideva prenovo zastarele, dotrajane transformatorske postaje, ki bo omogočila napajanje drsališča in črpališča za fontano, ki jo namerava občina tako kot paviljon obnoviti v prihodnjih letih.

Načrt za prenovo fontane je že izdelan in usklajen z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Občina si želi v parku omogočiti izvedbo različnih prireditev, zato bo v sklopu projekta uredila razsvetljavo in minimalno odvodnjavanje, namestila klopi, uredila poti in omogočila ozvočenje. Ureditev odvodnjavanja in izgradnja protipoplavnega nasipa sta v fazi dogovarjanja z Ministrstvom za okolje in prostor ter Direkcijo za vode.

150-letna tradicija

Mestni park je varovan kot enota kulturne dediščine. Sredi druge polovice 19. stoletja so pašnik na desnem bregu Savinje spremenili v urejeno mestno zelenico, vendar so se iz tistega časa ohranili samo kostanjevi drevoredi, osna promenada z vodnim bazenom, nekatere sprehajalne poti in lokacija glasbenega paviljona. Park je namenjen vsem generacijam, zato mora biti varen, zanimiv in urejen tako, da bo atraktiven, pregleden in zanimiv v vseh letnih časih.

golte-polsi-klik

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
163 queries in 1,494 seconds.