V Celjskem mladinskem centru uspešno izpeljali 24-urni arhitekturni maraton

09. 10. 2012 11:14

METRO SR, zavod za prostor Savinjske regije, je skupaj s partnerji v okviru oktobrskega Tedna arhitekture in prostora v petek in soboto, 5. in 6.10., v Celjskem mladinskem centru, izpeljal dogodek »24h arhitekturni maraton: prenova je kul!«

Številni udeleženci aktivnosti, med njimi učenci osnovnih in srednjih šol, študentje, strokovna in laična javnost, so se na različne načine spoznavali z letošnjo tematiko Tedna arhitekture in prostora 2012, ki nosi moto ”Prenova družbe. Prenova mest. Prenova stavb.” V dopoldanskem času so se učenci II. osnovne šole, Osnovne šole Lava, III. osnovne šole in dijaki Gimnazije Center v Igrivi arhitekturi spoznavali z zakonitostmi mesta in izdelovali njegovo maketo.

Do večernih ur je tako ob usmeritvah sodelavcev zavoda METRO SR v dvorani iz ure v uro zraslo povsem novo mestno središče. Zainteresiranim srednješolcem je na maratonu mag. Tomaž Krušec, prodekan za študijske zadeve Fakultete za arhitekturo v Ljubljani, odgovarjal na vprašanja o poteku študija arhitekture in urbanizma. V popoldanskem delu maratona je Sebastjan Weber iz Muzeja novejše zgodovine Celje predstavil dejavnost muzeja in zaključke letošnjega poletnega tabora Urbani fenomeni/muzejske perspektive. Sandi Marzidošek in Aleš Volf iz Mestne občine Celje sta udeležencem maratona predstavila občinska projekta s področja prenove in sicer projekt prenove starega mestnega jedra in projekt EPOurban.

Člani Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije so izvedli regijsko srečanje, na katerem sta jim predsednik zbornice mag. Andrej Goljar in predsednik regijskega odbora Robert Bah predstavila Arhigram 2 – poenostavljena merila za vrednotenje projektantskih storitev. Mag. Toni Lojen iz podjetja Lingston in Miloš Senica iz podjetja Ravago sta v večernem delu maratona predstavila inovativne produkte, ki se uporabljajo pri prenovi stavb. Večer so zaključila tri izredno zanimiva predavanja arhitektov, ki so predstavili svoje poglede na prenovo stavb. Mag. Tomaž Krušec, celjski arhitekt, ki ustvarja po Sloveniji in v zadnjem času postaja prepoznaven tudi v tujini, v Celju pa je poznan kot avtorja nagrajenih objektov Celjske koče, nove tržnice in vežice na Teharjah, je v predavanju prikazal, da je pri prenovah stavb potrebna izjemna subtilnost arhitekta, ki mora poiskati pravo ravnotežje med bistvom originalnega arhitekturnega izraza stavbe in (do)danim delom – predavanje je tako naslovil z zgovornim naslovom »(Do)dano«.

Tomaž Čeligoj, član skupine Kombinat iz Ljubljane, je v predavanju »Iz stanovanja v mesto«, predstavil tri ravni prenove, s katerimi se kot arhitekt v svojem delu srečuje. Predstavil je projekt prenove starega meščanskega stanovanja, iz njega je prešel na merilo prenove objekta, vikenda v Bašlju, ter nato na merilo odprtega prostora, trga v Slovenj Gradcu, čigar prenova je prav tako rezultat nagrajenega projekta na natečaju. Ivan Juretič, arhitekt iz Hrvaške, je s predavanjem »3x neverjetne prenove« pokazal, kako avtor prenove ne zaključi z oddanim projektom na papirju, pač pa svoje delo tudi fizično oživi. Na primeru treh planinskih koč je prikazal potek projekta od ideje do same izvedbe, pri kateri je sam udeležen tudi tako, da se loti sanacije koč in izdelave celotnega lesenega pohištva, tlakov, sten, pri čemer ga ne ustavi niti dejstvo, da je do koč potrebno z lastnimi rokami znositi celoten material na več kot 1500 m nadmorske višine. Njegov trud pa je namesto denarja največkrat poplačan z neprecenljivimi pogledi iz prenovljenih koč na celoten Kvarner. Večer maratona se je zaključil z arhitekturno zabavo z DJ Peričem.

Arhitekturni maraton se je nadaljeval v soboto z arhitekturnim in urbanističnim ogledom Celja pod vodstvom Majde Golob Mareš, ki je udeležence popeljala skozi celjsko urbanistično in arhitekturno zgodovino in se ustavila ob vidnejših projektih mestne prenove. Tekom celotnega maratona je bila v prostorih Celjskega mladinskega centra postavljena arhitekturna razstava »Arhitektura in arhitekti v Celju«, ki bo zaradi zanimanja obiskovalcev postavljena do 17.10. 2012. Na razstavi so postavljena dela članov Društva arhitektov in urbanistov Celje, projekti prenove Mestne občine Celje in dela drugih arhitektov, ki živijo ali ustvarjajo v Celju. Sodelavci zavoda METRO SR so bili na voljo za brezplačne arhitekturne nasvete.

RTV Slovenija je iz svoje zbirke prispevala tri arhitekturne filme, ki so se neprekinjeno vrteli kot videoprojekcija celoten čas maratona. Ob tem so bili obiskovalcem na voljo propagandni materiali s področja prenove, katalogi Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije, izdaje revij s področja gradnje, ipd.

Arhitekturni maraton se je zaključil v soboto s predstavitvijo in ogledom prenovljenega objekta Celjskega mladinskega hotela. Le tega je odbor projekta Odprte hiše Slovenije izbral kot enega od stotih referenčnih objektov po celotni Sloveniji, ki so v tem vikendu odprli svoja vrata. Primož Borin, član skupine Kultivator, avtorjev prenove, in Primož Brvar, direktor Celjskega mladinskega centra, sta predstavila potek in koncept prenove, Manja Vadla pa nas je popeljala po sobah in predstavila njihove zgodbe.   Izvedbo maratona so omogočili Alpac, Ravago in Rockwool. Dogodek je bil v celoti uspešen zaradi aktivnega sodelovanja vseh partnerjev in seveda številnih udeležencev, med katerimi so bili tudi »ultra maratonci«, ki so tekli na celotni progi maratona, od petka do sobote. Zavod METRO SR naslednji maraton pripravlja oktobra naslednje leto.

Besedilo in fotografije: ekipa zavoda METRO SR in dr. Mojca Furman Oman, vodja projekta

Oznake: , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
173 queries in 0,969 seconds.