V celjski bolnišnici jutri ne bo plač (dopolnjeno: po dogovoru plače vendarle bodo)


DOPOLNJENO: DURS in zdravstvena blagajna sta se dogovorila glede vračila preveč nakazanih sredstev, ki so bila posledica napak v davčnem informacijskem sistemu. Denar naj bi vrnili do konca leta. To pomeni, da bodo plače jutri zdravstvenim delavcem vendarle izplačane.

————————————————————————

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije jutri ne bodo mogli bolnišnicam in zdravstvenim domovom nakazati 59 milijonov evrov za plače, ker denarja nimajo. V takih primerih namreč ZZZS najame posojilo pri državni zakladnici, a morajo najprej povrniti dolg do davčne uprave.

Minister za finance Janez Šušteršič je pripravljen posojilo odobriti le v primeru, če zavarovalnica v proračun vrne dolg v višini 37,6 milijona evrov. Davčna uprava RS je namreč ugotovila, da po lanskoletni reformi vplačevanja javnofinančnih prihodkov, eden od procesov še do letošnjega oktobra ni deloval ustrezno, posledično pa je ZZZS v državni proračun nakazal premalo sredstev, poroča Dnevnik.si.

Samo Fakin, generalni direktor ZZZS je za nacionalno televizijo pojasnil, da so iz Dursa poslali zahtevek brez uradnega podpisa ali kakšne druge oznake. Denarja zavod zato tudi ne more vrniti prej, preden nima verodostojnega dokaza, da številke resnično držijo.

Plače bodo tako predvidoma izplačane v ponedeljek.

Več na Dnevnik.si.

eH