V celjski bolnišnici poleg prostorske stiske še likvidnostne težave

26. 01. 2017 14:13

V Splošni bolnišnici Celje se že vrsto let soočajo z vse večjo prostorsko stisko, zdaj pa opozarjajo tudi na neurejeno financiranje, pomanjkanje specialistov urgentne medicine in drago plačevanje dispečerske službe. Gradnja nadomestne novogradnje je nujna, s čimer bi bistveno izboljšali logistično in funkcionalno organiziranost bolnišnice.

Po poročanju Dnevnika direktor celjske bolnišnice Marjan Ferjanc pojasnjuje, da so se vse preteklo leto soočali z velikimi težavami z organiziranjem in delovanjem urgentnega centra. Konec leta jim je iz Zdravstvenega doma Celje uspelo prenesti še zadnji del dejavnosti nujne medicinske pomoči, a vse to je s seboj prineslo vrsto dodatnih nalog in tudi težav, na katere pa niso bili pripravljeni.

Manjkajo zdravniki, visoki stroški za pogodbeno sodelovanje in izposojo

V prvi vrsti so se v SB Celje srečali s pomanjkanjem specialistov urgentne medicine. Zaposliti jim je uspelo dva, za normalno izvajanje programa pa so s kar dvanajstimi sklenili podjemne pogodbe.

Dispečersko službo so skušali iz Zdravstvenega doma preseliti v SBC, a po besedah Ferjanca to ni bilo tehnično izvedljivo, zato so se dogovorili za drago pogodbeno sodelovanje. Smolo so imeli tudi z odkupom potrebnih urgentnih vozil. Štiri so odkupili od celjskega zdravstvenega doma, a se je izkazalo, da so tri od njih povsem dotrajana in so si morali vozila izposojati drugje. 

Slaba napoved poslovanja bolnišnice v lanskem letu

Vse zgoraj našteto pa zagotovo daje nek vpogled v poslovanje bolnišnice. Da rezultati ne bodo dobri, se zaveda vodstvo slednje, ob čemer izpostavljajo, da imajo z zdravstveno zavarovalnico odprte dileme, ki zadevajo posamezne programe. Med drugim ne vedo, s kakšnim tempom naj delajo naprej, če ne vedo, koliko bodo sploh dobili plačano. 

Izplačilo 1,5 milijona evrov zaposlenim iz naslova odprave plačnih nesorazmerij pa je bolnišnico pahnilo v še globlje težave, nekdaj dni so bili celo nelikvidni. 

Prostorsko stisko poslabšala porast hospitaliziranih bolnikov zaradi gripe in dihalnih obolenj 

Kljub dejstvu, da v celjski bolnišnici začasno prostorsko stisko nekako rešujejo s prerazporeditvami, pa v zimskih mesecih razmere otežuje porast hospitaliziranih bolnikov zaradi gripe in dihalnih obolenj. Vsi so si edini, da je nadomestna novogradnja nuja, saj je še vedno več kot polovica bolnišničnih oddelkov v starih prostorih.

Nadomestno novogradnjo bi po najbolj optimističnih napovedih začeli graditi prihodnje leto, z njo pa bi bolnišnica pridobila okoli 20.000 m² novih površin, stala pa bi od 80 do sto milijonov evrov.

Foto: Zdravstvena.info

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
165 queries in 2,913 seconds.