V celjski stolnici sv. Danijela vstajenjsko mašo vodil celjski škof Stanislav Lipovšek (foto, video)


Na veliko noč, največji krščanski praznik, je vstajenjska maša potekala tudi v stolni cerkvi sv. Danijela v Celju, vodil pa jo je celjski škof dr. Stanislav Lipovšek. Najpomembnejši in osrednji praznik kristjanov, ki ima vzporednice in korenine v starih poganskih navadah in judovstvu, se praznuje na prvo nedeljo po prvi spomladanski polni luni, v spomin na Jezusovo vstajenje od mrtvih.

Na veliko noč, ko se po cerkvenem koledarju konča postni čas, se kristjani udeležujejo vstajenjske procesije in vstajenjske maše, pri katerih med drugim slovesno nosijo kip vstalega Jezusa Kristusa. Po procesiji, ki se zaključi s sveto mašo, sledi velikonočni zajtrk z blagoslovljenimi jedili (suho meso, ki simbolizira Kristusovo telo; rdeči pirhi kaplje krvi; hren predstavlja žeblje; potica pa trnjevo krono).

Najslovesnejši in osrednji dogodek krščanstva so v cerkvi sv. Danijela obeležili s slovesno mašo ob spremljavi slovesne cerkvene glasbe. Posebej slednjo velja posebej izpostaviti – igranje na orgle so namreč popestrili z violinami, kar je vstajenjski maši dalo še poseben čar.

Vstajenjske maše so se kljub zgodnji uri udeležili številni verniki iz Celja in okolice.

Slikovito, zanimivo in poučno pridigo je vodil celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek. V njej je med drugim izpostavil pomen velike noči, dotaknil se je aktualnih družbeno-političnih tem in izrazil upanje na skorajšnji izhod iz krize, ki se zadnja leta neusmiljeno zažira v vsa področja človekovega delovanja. Seveda pa se ni izognil novoizvoljenemu papežu Frančišku, ki se vse od nastopa petrinske službe s svojimi dejanji nagiba k delu za duhovno prenovo Cerkve v Frančiškovem duhu, ki je duh bratstva, duhovne prostosti in uboštva.

Pridigo smo v celoti posneli in ji lahko prisluhnete v spodnjem video posnetku. Vabljeni pa tudi k ogledu spodnje galerije fotografij, ki smo jih posneli med vstajenjsko mašo.

[simpleviewer width=100% height=700 id=353]

v/t/f: Egon Horvat