V Celju bi lahko že letos realizirali projekt protipoplavne varnosti

25. 07. 2011 15:02

Projekt, za katerega Celjani računajo na zajetna sredstva iz kohezijskega sklada iz prve finančne perspektive EU, bo po poročanju časnika Večer še ta mesec predstavljen v Ljubljani in Bruslju. Vrednost projekta se ustavi pri 67 milijonih evrov, od tega naj bi bilo več kot polovica sredstev investiranih na območju Mestne občine Celje.

Idejne zasnove projekta so v Celju pričeli snovati že leta 2007, je pa obravnavan kot celovit pristop pri obravnavi protipoplavnih ukrepov na vseh vodotokih v občini Celje. Ministrstvo za okolje in prostor je ponudilo možnost, da lahko lokalne skupnosti same pripravijo dokumentacijo o poplavni varnosti na svojem območju, kar so Celjani s pridom izkoristili. Po besedah Romana Kramerja, vodje oddelka za okolje in prostor pri MOC, so pri načrtovanju projekta, ki je prvi tovrstni v Sloveniji, vključili tudi svetovalno hišo Jaspers, saj so s tem želeli pripraviti projekt in vlogo, ki bosta šla gladko skozi razpis. Slednje je k sodelovanju pritegnilo tudi sosednje in druge občine, s čimer se je območje protipoplavne varnosti razširilo. V Celju tako računajo na razpis za evropska sredstva, razpisanim s strani Službe Vlade za regionalni razvoj, s katerim bi pokrili 85 odstotkov investicije, ostalih 15 naj bi prispevala država.

Kramer je izpostavil dejstvo, da gre v tem primeru za prvo fazo investicij v protipoplavno varnost, kar seveda kliče po drugi fazi, ki bo končana z ureditvijo suhih zadrževalnikov na območju celotnega porečja Savinje. Sredstva za drugo fazo načrtujejo iz druge finančne perspektive, s čimer bo zaokrožena dolgoročna poplavna varnost v Celju in širšem območju porečja Savinje in njenih pritokov.

Razpis za izvajalca del bodo pripravili v kratkem in računajo, da bodo investicijo začeli konec tega leta ali v začetku prihodnjega.

Več podrobnosti si preberite na spletnem Večeru.

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
178 queries in 1,652 seconds.