V Celju evropska poslanca razpravljala o socialnih problemih Evrope, v mestu stekel tudi Evropski teden (foto)


Včeraj je v Celjskem mladinskem centru potekal dogodek Studio Evropa, katerega sta se udeležila tudi evropska poslanca. Prisotni so se poglobili v razpravo o ključnih socialnih vprašanjih, ki dandanes pestijo kontinent.

V času razprave je beseda tekla o socialni problematiki tako na evropski, kot tudi lokalni ravni. Med drugim so se dotaknili brezposelnosti, neenakosti in socialne razlike, vse to namreč v vseh državah negativno vpliva na kakovost življenja. Med pogovorom so prisotni iskali načine, s katerimi bi lahko socialna politika Evropske unije te problematike izboljšala. Iskanja rešitev pa niso omejili le na kontinentalno raven, saj so iskali tudi takšne, ki se lahko izvedejo v lokalnem okolju.

Prisotni so z veseljem prisluhnili; vir foto: FB/Mcc Celjski Mladinski Center

Med udeleženci je bila evropska poslanka Romana Tomc, ki je članica Evropske ljudske stranke, in evropski poslanec dr. Milan Brglez, ki je član Skupine naprednega zavezništva socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu. Prav tako se jim je pridružil Matija Kovač, župan Mestne občine Celje, ter Sonja Majcen, direktorica celjskega mladinskega centra, ki je predstavila pomembno vlogo mladih pri oblikovanju socialne prihodnosti. Dogodek je moderirala Maja Ratej.

Oglejte si tudi videoposnetek pogovora:

V začetku maja v Celju stekel tudi Teden Evrope

V organizaciji Celjskega mladinskega centra je drugi teden maja v mestu steklo tudi več dogodkov, ki so se odvili v okviru Tedna Evrope. Na celjskem Glavnem trgu so se tako drugi torek v mesecu mnogi sprehodili skozi Evropsko vas, katere cilj je bil vzpodbuditi medkulturno razumevanje, toleranco, solidarnost, spoznavanje drugih narodov in držav v Evropski uniji ter hkrati povečati zavedanje lastne kulturne identitete.

Evropska vas sredi Celja; vir foto: FB/Infopentlja
Dogajanje na prireditvi Okusi Evrope; vir foto: FB/Infopentlja

Dva dni kasneje je bilo mogoče na vrtu Mladinskega centra Celje preizkusiti evropsko vino in sire, kjer je za uvod mali godalni orkester Glasbene šole Celje zaigral himne različnih držav članic Evropske unije, kasneje pa je sledila degustacija omenjenih dobrot, ki prihajajo iz celotnega kontinenta. Naslednji dan je v tamkajšnjem atriju stekel Stand-up Evrope, zadnji dan tedna, posvečenega Evropi, pa je bil na mestni tržnici po vzoru odprte kuhinje pripravljen dogodek Okusi Evrope, kjer so različni ponudniki predstavili razne evropske jedi.

Levo dogodek Evropska vina in siri, desno Stand-up Europe; vir foto: FB/Infopentlja