V Celju letos nismo čutili pomanjkanja pitne vode. Je tako brezskrbna tudi prihodnost?

24. 08. 2022 20:00

Narava nam tudi letos ni prizanašala. Začelo se je z močnimi spomladanskimi nevihtami s točo, za tem pa je udarila še dolgotrajna suša, ki jo je nekoliko omililo šele zadnje deževje. Dolgotrajna suša se je odražala tudi na hitrem upadanju zalog pitne vode v vodnih zajetjih. Preverili smo, kakšno je trenutno stanje vodnih virov v Celju.

Dolgotrajna suša je tudi na širšem Celjskem vplivala na količine pitne vode. V obdobjih največje suše so bile tako na nekaterih območjih uvedene tudi omejitve pri porabi pitne vode za zalivanje vrtov, pranje avtomobilov in polnjenje bazenov. Sušo so v zadnjem času prekinili nekateri deževni dnevi, kar je vsaj delno pomagalo pri prihrankih pitne vode, opaznega vpliva na vodne vire pa kljub vsemu ni imelo.

V Mestni občini Celje za distribucijo vode skrbi javno podjetje Vodovod – kanalizacija Celje (Vo-Ka). V upravljanju tega celjskega podjetja so vodovodni sistemi, iz katerih se z vodo oskrbuje okoli 61.000 prebivalcev občin Celje, Vojnik, Štore, Žalec, Velenje in Dobrna, manjše količine pitne vode pa prodajajo tudi za potrebe občin Šentjur in Slovenske Konjice.

Kljub suši je bilo pitne vode dovolj. Bojazni, da bi je zmanjkalo zaenkrat ni

Letos na območju Celja, za razliko od mnogih drugih predelov Slovenije, občanom ni bilo potrebno omejevati porabe pitne vode. Kot so nam povedali v podjetju Vo-Ka Celje, do sedaj zaradi suše niso imeli težav pri zagotavljanju pitne vode za območje, ki ga oskrbujejo z vodo.

Tudi sicer je na območju, ki ga pokriva Vo-Ka, razpoložljivih količin pitne vode bistveno več kot jo dejansko zajamejo oz. prodajo. “Za oskrbo osrednjega vodovodnega sistema imamo na voljo kar tri vodne vire (Vitanje, Frankolovo in Medlog), iz katerih črpamo vodo. Iz osrednjega sistema se sicer oskrbujejo naselja Vojnik, Celje in Štore ter vsa področja, ki ležijo v nižinskem predelu med temi naselji,” pojasnjujejo na Vo-Ka Celje. Dodajajo, da je poleg teh treh virov v uporabi še cela vrsta manjših vodnih virov, ki v glavnem napajajo višje ležeča naselja. Vsak od naštetih vodnih virov ima tudi več zajetij in vodnih vrtin. Doslej se tako še ni zgodilo, da bi vode zaradi kakršnegakoli razloga zmanjkalo v vseh teh virih naenkrat. Zaradi suše so doslej vodooskrbo morali prekiniti le nekajkrat, za nekaj dni, in še to le v manjših vodovodnih sistemih.

K nemoteni oskrbi s pitno vodo na območju Celja v veliki meri prispevajo tudi redna vzdrževanja in investicije v vodovodno omrežje. Ena večjih in za sušna poletna obdobja pomembnih investicij je bila pred leti med drugim izgradnja Vodarne Frankolovo, ki omogoča zanesljivo oskrbo s pitno vodo tudi v primeru neurij, suš in podobnih vremenskih nevšečnosti. V takih trenutkih, kot so sušna obdobja, se tudi pokaže upravičenost vseh investicij v sistem oskrbe s pitno vodo, pravijo na Vo-Ka.

Kje na Celjskem so najbolj kritična območja?

So pa kljub dobremu stanju in količinah pitne vode v zajetjih s katerimi Vo-Ka oskrbujejo Celje s širšo okolico, nekatera območja bolj izpostavljena morebitnim motnjam z oskrbo s pitno vodo. Še najbolj sta, kar se tiče rezervnih količin vode, izpostavljena del vodovodnega sistema Frankolovo, ki se oskrbuje iz vodnega vira Kapelca, ter vodovodni sistem, ki oskrbuje osrednji del Dobrne. “Vodni vir Lanšperg, ki poleg vrtin Hudičev graben oskrbuje osrednji del Dobrne, je namreč zelo izpostavljen kaljenju ob močnejših nevihtah, ki so v poletnem času tudi pogoste. V primeru pomanjkanja dobavljamo vodo s pomočjo gasilskih cistern,” še dodajajo na Vo-Ka Celje.

Zaenkrat torej vsaj Celje z okolico ni treba skrbeti, da bi nam glede na razpoložljive vodne vire, v bližnji prihodnosti zmanjkalo vode, kar pa ne pomeni, da so vodni viri neomejeni. Zato velja vedno, predvsem pa v obdobjih dolgotrajne suše, kakršnemu smo bili podvrženi v minulih mesecih, preudarno in odgovorno ravnati s to dragoceno surovino. Prav tako je od vsakega od nas, kakor tudi od širše skupnosti, odvisno, kakšna bo kakovost pitne vode v prihodnosti.

Cena kubičnega metra pitne vode pri Vo-Ka Celje stane 0,7965 € (z vključenim DDV). Ta cena je bila potrjena lani avgusta, v veljavo pa stopila letos februarja.

*V naslednjem prispevku boste lahko prebrali stanje z zajetji pitne vode na območju Laškega, Žalca in Zgornje Savinjske doline

B.S.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
144 queries in 0,994 seconds.