V Celju o evropskih volitvah: zeleni prehod in migracije sta razloga, da se jih je treba udeležiti!

»Evropska unija ima neposreden vpliv na naša življenja. Čutimo jo v naših življenjih in denarnicah. Slovenski poslanci morajo znati naše interese zagovarjati v Bruslju, iz Bruslja pa prinašati priložnosti za Slovenijo.«

Tako je predsednik Nove Slovenije, Matej Tonin, na programski konferenci v Celju nagovoril člane stranke, ki je bila zmagovalka prvih volitev v Evropski parlament leta 2004. Članice in člani NSi so soglasno sprejeli program za evropske volitve z naslovom Evropa blizu našim ljudem.

Tonin, ki je nosilec liste NSi, je izpostavil tri ključne programske točke: ZA pravičen zeleni prehod, bolj konkurenčno gospodarstvo in učinkovito upravljanje migracij.

NSi je sicer v Evropskem parlamentu del največje skupine Evropske ljudske stranke (EPP).

Ne aktivističen, temveč razumen zeleni prehod

Nova Slovenija je tista stranka, ki Evrope ne želi razbijati, temveč jo okrepiti na točkah, kjer ji je spodletelo: to je predvsem zeleni prehod in migracije, izpostavlja nosilec liste NSi za Evropski parlament, Matej Tonin.

Kot pravi, je pri teh šel razvoj dogodkov v napačno smer. “Namesto ideološkega aktivističnega zelenega prehoda si želimo razumen zeleni prehod: takšen, da bo gospodarstvo in kmetje lahko preživeli in bomo na dolgi rok prišli do čistejšega okolja.”

Za čistejše okolje z tehnološkim razvojem, ne s prepovedmi

V NSi menijo, da se Evropa sooča tudi z idejami o hitrem in nepremišljenim zelenim prehodom. »Bistvo ideološkega zelenega prehoda je, da je finančno nevzdržen in umazanijo zgolj prenaša iz Evrope na druge celine. Ljudi bo potegnil v revščino. Temu pa v NSi ostro nasprotujemo. Evropa s 7% globalnimi izpusti CO2 s prepovedmi ne more rešiti planeta. Namesto s prepovedi pa ga lahko s tehnološkimi izboljšavami in to zagovarjamo v NSi,« je bil jasen predsednik NSi Tonin .

Predsednik NSi in nosilec strankine liste za Evropski parlament, Matej Tonin

Bolj konkurenčno gospodarstvo je naslednja izmed programskih točk Nove Slovenije. Prepričani so, da smo v EU delali napačne stvari: “namesto z inovacijami smo se ukvarjali s pretirano regulacijo in birokracijo,” pravi Matej Tonin.

“Smo zaradi direktive GDPR varnejši na spletu? Niti ne, saj nam mobilni telefoni vsak dan zberejo tisočkrat več osebnih podatkov, pa tega niti ne zaznamo. Smo pa ogromne probleme povzročili podjetjem,” dodaja.

Migracijski centri zunaj EU

Pri migracijah v NSi želijo, skupaj z evropskimi partnerji, spremeniti migracijsko politiko na način, da se zunaj Evropske unije vzpostavijo migracijski centri, kjer ljudje lahko pridejo na civiliziran način, opravijo vse postopke in če jim je odobren vstop v EU, lahko tudi na civiliziran način, brez nevarnosti, posrednikov in tihotapcev vstopijo v EU.

Matej Tonin, NSi: “Predvsem pa naj bo jasno sporočilo: nekdo, ki je prišel v Evropo ilegalno, v Evropi ne bo mogel ostati – edini možen stop v Evropo je na legalen način. To sta dve ključni zadevi, na kateri bo NSi delovala in je bilo največ napak v preteklosti.”

Kandidati NSi-ja za evroposlance

Evropski poslanci, kakršne Slovenija potrebuje

O NSi Tonin pravi, da so proevropska stranka. “Zavedamo se, da je EU prinesla veliko dobrega, želimo jo ohraniti, potrebuje pa izboljšave tam, kjer ji ne gre dobro.”

Kot poudarja Tonin, je obisk volitev zelo pomemben, saj ni razlike med evropskimi in slovenskimi temami. “Stvari so medsebojno tesno prepletene evropski zakonodajni okvir daje podlago za 80 % vseh slovenskih zakonov. Zato je Ključno, da začnemo Evropo dojemati kot našo, da smo v Evropi doma,” meni predsednik NSi. Po njegovih besedah zato potrebujemo evropske poslance, ki bodo znali slovenske interese prenesti na evropski nivo in ki bodo znali evropske priložnosti primerno predstaviti v Sloveniji.

Kot take vidi kandidate z liste NSi, katere nosilec je. Ob njem na njej kandidirajo še: Katja Berc Bevk, David Klobasa, Mojca Erjavec, Mojca Sojar, Janez Cigler Kralj, dr. Vida Čadonič Šeplič, Jernej Vrtovec in Ljudmila Novak.

Preberite še:

NSi na evropske volitve z močno in izkušeno listo kandidatov