V Celju obeležili dan upora proti okupatorju (foto, video)


V torek popoldne je v celjskem Parku svobode potekala slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju. V okviru tega je 27. april odet v spomin na dogodke, ki so močno vplivali na zgodovino slovenskega naroda, še najbolj pa ljudi, ki so takrat imeli pogum in voljo, da se uprejo okupatorju in ohranijo to deželo slovensko.

slovesnost-ob-dnevu-upora-proti-okupatorju-31

Kot slavnostni govornik je na slovesnosti nastopil generalni sekretar Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Aljaž Verhovnik, ki je obiskovalcem najprej podrobneje ožarčil pomembne mejnike v zgodovini, ki so prispevali ne samo k samostojnosti Slovenije, marveč tudi Celja. Ob tej priložnosti se je poklonil tudi izjemnim posameznikom, ki so za Slovenijo tvegali svoje življenje in poudaril vrednote, ki jih dan upora proti okupatorju tudi izpostavlja:

Državni praznik, dan upora proti okupatorju, je vsakoletna priložnost, da se Slovenci s ponosom ozremo v preteklost in poudarimo, da smo si z odporom prav partizanov priborili svobodo, na katerih je zgrajena nova in sodobna slovenska država. Zato nam svoboda ne sme biti samoumevna. Zanjo so bile mnoge žrtve, saj je druga svetovna vojna po splošnih ocenah terjala 60 milijonov življenj. Na Slovenskem okoli sto tisoč. Zato trdim, da je in mora biti dan upora proti okupatorju naš državni in nacionalni ponos. Je dokaz, da smo Slovenci kleni, požrtvovalni in vztrajni v boju za naše pravice. Kot majhen narod smo bili in bomo vedno na udaru.

Poleg slavnostnega govora pa je slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju spremljal tudi kulturni program, ki so ga stkali III. osnovna šola Celje, Glasbena šola Celje in MOPZ Pod gradom Celje. Dogodka so se udeležili tudi člani veteranskih organizacij in praporščaki, ki so se z dvignjenimi zastavami poklonili prihajajočemu državnemu prazniku.

Slovesnosti smo se udeležili tudi mi in v objektiv ujeli del slavnostnega nagovora:

Poleg tega pa vas vabimo še k ogledu fotogalerije s slovesnosti: