V Celju obeležili dan upora proti okupatorju (foto, video)

26. 04. 2017 13:55

V torek popoldan so v celjskem Parku s slovesnostjo obeležili dan upora proti okupatorju. Slavnostna govornica je bila ministrica za obrambo Andreja Katič, kulturni program so pripravili učenke III. osnovne šole ter kvintet trobil Orkestra Slovenske vojske. Tudi tokrat so se slovesnosti udeležili praporščaki. 

Obrambna ministrica Andreja Katič je pozvala k aktivnemu državljanstvu in domoljubju
Obrambna ministrica Andreja Katič je pozvala k aktivnemu državljanstvu in domoljubju.

Po prihodu praporščakov in je zbrane nagovorila ministrica Andreja Katič, ki je ob prihajajočem prazniku spomnila na dogodke, ki so nas popeljali v novo obdobje, v svobodo in napredek. Obenem pa je pozvala k aktivnemu državljanstvu in domoljubju.

V govoru, ki mu lahko v celoti prisluhnete spodaj, je med drugim izpostavila, da smo Slovenci kljub dejstvu, da smo majhen narod, vendarle večkrat v zgodovini imeli pomembno vlogo: “Ena izmed takih je bila zagotovo opredelitev za upor na strani protifašistične koalicije, na strani naših zaveznikov, ki so to ostali tudi še danes. Med drugo svetovno vojno smo oblikovali svojo, slovensko partizansko vojsko. Z njo osvobodili ter zavarovali ozemlje Slovenije v današnjih mejah. In jasno je, da brez združene Slovenije, sicer v okviru nekdanje Jugoslavije, ne bi bilo naše osamosvojitve v 90. letih prejšnjega stoletja.” 

 

Ministrica Andreja Katič: Kajuh bi moral biti zgled vsem, še posebej mladim

Katičeva je v govoru med drugim izpostavila partizana in pesnika Karla Destovnika Kajuha in prebrala njegovo pesem Kralj Matjaž. Po njenem mnenju je Kajuh v svojem kratkem življenju izjemno veliko storil za narod, za našo literarno dediščino, pa tudi za pravice delavcev in nasploh socialno šibkejših, česar se morda premalo oz. se sploh ne zavedamo.

dan_upora_proti_okupatorju_3

Njegova pesem po njenem govori o samozavesti in zaupanju v lastne moči, o prizadevanjih za uresničitev ciljev. In ravno to bi moralo biti vzgled vsem nam, posebej pa mladim. Poudarila je, da si moramo danes postaviti ogledalo in se vprašati, ali smo tudi mi zravnani tako kot so bili naši predniki, ki so sodelovali v kmečkih puntih in se borili v gibanjih za pravice delavstva.

V kulturnem programu so učenke III. OŠ recitirale dela Mateja Bora, B. A. Novaka in Kajetana Koviča.

Ministrico smo povabili pred kamero, zaupala nam je, zakaj bi po njenem mnenju Kajuh moral biti vzgled vsem, posebej pa mladim:

 

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”535″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”170″ thumbnail_height=”120″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”12″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” ngg_triggers_display=”never” ngg_proofing_display=”0″ is_ecommerce_enabled=”1″ order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]ortenija-polsi-klik

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
168 queries in 1,127 seconds.