V Celju pred dnevom spomina na mrtve položili vence in se poklonili žrtvam 2. svetovne vojne (foto in video)


V Celju so tudi letos potekale komemoracije ob dnevu spomina na mrtve, delegacije Mestne občine Celje, Združenja borcev za vrednote NOB Celje in nekatere ostale, so minuli petek položile vence in se z minuto molka poklonili žrtvam 2. svetovne vojne in povojnih pobojev v Starem piskru, v Teharjah in pri grobnici Golovec.

Osrednja slovesnost s polaganjem venca je potekala v Starem piskru, kjer so tudi letos počastili spomin na 374 ustreljenih domoljubov. Slavnostni govornik je bil podpredsednik Združenja borcev za vrednote NOB Celje Stanko Verdev, za spremljevalni program pa so poskrbeli učenci III. OŠ Celje in pevski zbor celjskih upokojencev. Vence so položili predstavniki številnih institucij, v imenu Mestne občine Celje ga je položil župan Bojan Šrot. Slavnostnemu govoru lahko v celoti prisluhnete v spodnjem video posnetku.

V Teharjah je venec v imenu Mestne občine Celje položila podžupanja mag. Darja Turk, venec je položil tudi Primož Brvar, direktor Celjskega mladinskega centra. Prav tam so sredi druge svetovne vojne Nemci zgradili vojaško taborišče za približno 500 ljudi v obsegu šest stanovanjskih in približno deset pripadajočih funkcionalnih barak. Ob koncu vojne so tam  bili zaprti ujetniki, ki so sodelovali pri obrambi Celja, po koncu vojne pa je bilo taborišče krajši čas opuščeno.

Konec maja 1945 so tja ponovno namestili prebežnike – domobrance in druge sodelavce okupatorja ter civiliste, ki so se pred napredujočo Jugoslovansko armado zatekli v zavezniška taborišča na avstrijskem Koroškem. Zadnjega maja 1945 so tako v taborišče v Teharjah pripeljali celoten Rupnikov bataljon, v prvih dneh junija 1945 še približno 3000 domobrancev. Po ocenah je šlo skupaj za okoli 5000 ljudi, ki jih je povojna oblast brez sojenja usmrtila mesec ali dva po koncu 2. svetovne vojne v Evropi.

Pri grobnici Golovec so za krajši kulturni program poskrbeli učenci OŠ Frana Roša Celje ter pevci Pevskega društva upokojencev Celje, pred zbranimi je spregovoril Tone Rožman, dolgoletni član izvršnega odbora Združenja borcev za vrednote NOB. Tudi njegovemu govoru lahko v celoti prisluhnete v spodnjem video posnetku.

Vabljeni k ogledu video posnetkov, kjer lahko prisluhnete nagovoru Stanka Verdeva in Toneta Rožmana, fotografije iz vseh treh slovesnosti pa si lahko ogledate v spodnji galeriji fotografij.

[simpleviewer width=100% height=700 id=450]

eH