V Celju raste polnilna postaja na stisnjen zemeljski plin

21. 09. 2018 07:11

V Trnovljah pri Celju je v bližini vojaškega skladišča v teku gradnja polnilne postaje za stisnjen zemeljski plin. Postajo gradi Mestna občina Celje za potrebe javnega avtobusnega prevoza, ki ga bodo poskusno uvedli konec tega leta. 

MOC je pred časom kupila 10 srednje velikih avtobusov na stisnjen zemeljski plin, ki bodo vozili na petih linijah in center mesta povezovali z večjimi stanovanjskimi naselji.

Družba NRG, d. o. o., Ljubljana, ki je bila na javnem razpisu izbrana za izvajalca del, mora skupaj s partnerjem, družbo Simes, d. o. o., iz Celja in podizvajalci, dela zaključiti do sredine decembra letos. MOC je za izvedbo projekta pooblastila javno podjetje Energetika Celje, d. o. o. Investitor priključnega plinovoda za polnilno postajo je družba Plinovodi, d. o. o., Ljubljana, strokovni nadzor med gradnjo pa izvaja celjsko podjetje IBJ-Inženirski biro Januš, d. o. o.  Pogodbena vrednost za izvedbo del znaša 795.093,13 evra brez DDV.

Polnilna postaja za stisnjen zemeljski plin ne bo namenjena samo avtobusom, ampak tudi drugim uporabnikom. V številnih evropskih državah, pa tudi drugod po svetu, uporaba stisnjenega zemeljskega plina v prometu močno narašča. V primerjavi z drugimi pogonskimi gorivi je namreč cena stisnjenega zemeljskega plina bistveno nižja, najpomembnejše pa je, da so vozila s takšnim motorjem okolju prijaznejša. Motor na metan  v primerjavi z motorjem na bencin izpusti v zrak do 25 % manj ogljikovega dioksida, do 75 % manj ogljikovega monoksida, do 60 % manj ogljikovodikov, dušikovih oksidov in žveplovega dioksida, medtem ko trdih delcev PM10 v izpustu skorajda ni.

polnilna_postaja_zemeljski_plin_nacrt_2018Čeprav je osebne avtomobile na stisnjen zemeljski plin na evropskem trgu mogoče kupiti že od leta 1994, zanje dolgo časa ni bilo velikega zanimanja zaradi manjkajoče  infrastrukture. Trenutno imamo v Sloveniji štiri javne polnilnice in sicer dve v Ljubljani, eno v Mariboru in eno na Jesenicah. Celjska polnilnica bo že peta v Sloveniji in bo tehnološko najsodobneje opremljena. Obratovala bo brez zaposlenih.

Polnjenje vozil bo v prvi fazi omogočeno na dveh polnilnih mestih, vsa vgrajena tehnološka oprema pa bo omogočala možnost vgradnje dodatnih dveh polnilnih mest. Poleg tega bo polnilna postaja opremljena z vsemi potrebnimi inštalacijami za kasnejšo dograditev dveh hitrih električnih polnilnic za osebna vozila.

Obratovanje polnilnice bo nadzorovano iz novega nadzornega centra Energetike, ki bo zagotovila tudi 24-urno dežurno službo. Plačila natočenega stisnjenega zemeljskega plina bodo brezgotovinska z uporabo plačilnih kartic v sistemu Bankart.

club1946-premium-klik

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
163 queries in 1,737 seconds.