V Celju se premikamo pametno. KolesCE avgusta rekordno

22. 09. 2020 13:15

Končuje se evropski teden mobilnosti, v katerem je Mestna občina Celje preko družabnih omrežij opozarjala na svoje projekte trajnostne mobilnosti in ljudi spodbujala k uporabi »zelenih« prevoznih sredstev.

Trajnostna mobilnost je med prioritetnimi področji Mestne občine Celje, zato jo spodbujajo in tudi omogočajo s številnimi projekti. Sistem izposoje koles KolesCE in javni mestni avtobusi Celebus so postali nepogrešljiv del vsakdana in so med občankami in občani zelo dobro sprejeti. Na občini dobivajo tudi številne pobude za širitev obeh sistemov, za kar si bodo v prihodnje še prizadevali.

KolesCE avgusta rekordno, Celebus prepeljal že 81.824 potnikov

V mesecu avgustu je bilo zabeleženo največje število najemov Kolesca do sedaj, in sicer kar 6.109. Rekordni dan je bil 25. avgust, ko je bilo zabeleženih 311 najemov. Podaljšal se je tudi povprečni čas najema, in sicer na 14,5 minut, povprečna prevožena razdalja najema pa je bila 1,5 km. Tako so do sedaj samo v Celju prekolesarili več kot 105 tisoč kilometrov. Trenutno imamo v mestni občini 22 postaj za izposojo in 150 koles, od katerih je večina električnih.

Celebus je kljub dvomesečnemu premoru letos do konca avgusta prepeljal 81.824 potnikov. Daleč največ v januarju in februarju, kot kaže spodnja tabela. Režim na Celebusih je prilagojen v skladu z ukrepi v zvezi z epidemijo Covid-19, česar pa so se potniki zdaj že dobro navadili. Celebus vozi na desetih linijah, v prihodnje si na občini želijo vzpostaviti še kakšno, zato upajo, da bo Eko sklad še razpisal sredstva za nakup avtobusov na stisnjen zemeljski plin.

vir: MOC
P&R ter širitev kolesarskih in pešpoti

Poleti je bil namenu predan sistem Park&Ride na Ulici XIV. divizije. Da bi bilo središče mesta še bolj prijazno in manj obremenjeno, na občini sistematično in postopoma umikajo promet iz starega mestnega jedra. Tik pred zaključkom je tako eksperimentalna ureditev dela Lilekove in Gubčeve ulice, od koder so umaknili promet in uredili prijeten trg, ki daje prednost pešcem.

Dobro napreduje tudi gradnja mreže kolesarskih povezav v občini, v sklopu katere bo zgrajeno dodatnih 22 kilometrov varnih kolesarskih površin (44 odsekov). Dela so že končana na Lavi, pri koncu pa so na odsekih G1-5 Medlog – Celje, Babno – Medlog in Valvazorjeva ulica. Pri gradnji novih kolesarskih povezav mislijo tudi na varnost križanja kolesarskih poti s cestami, zato izvajajo posebej urejene prehode.

Okolica Celja vabi k uporabi lepo urejenih kolesarskih in pešpoti po gozdovih in pobočjih.

 

Mestna občina Celje ima skupaj z javnimi podjetji v lasti dve električni vozili in pet delovnih vozil na stisnjen zemeljski plin (+ 10 avtobusov). K uporabi električnih in CNG vozil s subvencijami spodbujajo tudi taksiste. V Celju je CNG polnilnico na Bežigrajski cesti in 30 električnih polnilnih postaj, na katerih je polnjenje trenutno še brezplačno.

vir: MOC

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
154 queries in 1,378 seconds.