V Celju so se z minuto molka in polaganjem vencev poklonili žrtvam 2. svetovne vojne

29. 10. 2012 10:32

Minuli konec tedna, ko so po vsej državi potekale številne komemoracije in obeležitve dneva mrtvih, so se žrtvam NOB in povojnih pobojev poklonili tudi na grobiščih in spominskih obeležjih v Celju. Spremljali smo komemoracijo v Starem piskru, v Teharjah in pri grobnici Golovec.

V Starem piskru je ob dnevu spomina na mrtve potekala že tradicionalna kratka spominska slovesnost, na kateri so počastili spomin na 374 ustreljenih domoljubov. Na slovesnosti je govoril Igor Lupše, v kulturnem programu pa so nastopili učenci III. OŠ ter pevski zbor celjskih upokojencev. Vence so položili tudi predstavniki Mestne občine Celje in nekaterih društev.

Stari pisker je bil zapor v središču Celja, pred drugo svetovno vojno je bil to zapor za ženske, z nemško zasedbo mesta Celja in tega dela Slovenije pa so Nemci zavzeli tudi ta zapor, ki so ga uporabili za zapiranje, mučenje in usmrtitve pripadnikov narodnoosvobodilnega boja in ostalih vojaških formacij, ki so bili proti nacistični Nemčiji. Med vojno so v Starem piskru  nemške zasedbene sile usmrtile 374 talcev. Partizani so leta 1944 uspeli osvoboditi več kot tristo zapornikov iz zapora. Danes se v tem poslopju nahaja mladinski prevzgojni zavod.

Nagovoru Igorja Lupšeta lahko prisluhnete v spodnjem video posnetku.

V Teharjah se je komemoracije udeležil minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak

Polaganje vencev je potekalo tudi v Teharjah, slovesnosti se je poleg župana MOC Bojana Šrota udeležil tudi minister za notranje zadeve Vinko Gorenak. V Teharjah so sredi druge svetovne vojne Nemci zgradili vojaško taborišče za približno 500 ljudi, ki je obsegalo šest stanovanjskih in približno deset pripadajočih funkcionalnih barak. Ob koncu vojne so imeli Nemci tam zaprte ujetnike, ki so sodelovali pri obrambi Celja, po koncu vojne pa je bilo taborišče krajši čas opuščeno.

Znova je bilo taborišče aktivirano konec maja 1945, ko so vanj namestili prebežnike – domobrance in druge sodelavce okupatorja, a tudi civiliste, ki so se pred napredujočo Jugoslovansko armado zatekli v zavezniška taborišča na avstrijskem Koroškem. Zadnjega maja 1945 so tako v taborišče v Teharjah pripeljali celoten Rupnikov bataljon, v prvih dneh junija 1945 še približno 3000 domobrancev. Po ocenah je šlo skupaj za okoli 5000 ljudi, ki jih je povojna oblast brez sojenja usmrtila mesec ali dva po koncu 2. svetovne vojne v Evropi.

Nagovor Marijana Petana pri grobnici Golovec.

Pri grobnici Golovec je za nagovor pred polaganjem vencev in prižiganjem sveč poskrbel Marijan Petan, predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB. V kratkem kulturnem programu so sodelovali učenci OŠ Celje ter pevski zbor celjskih upokojencev. Nagovoru Petana prav tako lahko prisluhnete v spodnjem video posnetku.

Vabljeni k ogledu galerije fotografij, ki smo jih posneli na slovesnostih.

[simpleviewer width=100% height=700 id=270]

v/t/f: eH

Vir: Wikipedija

Oznake: , , , , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
199 queries in 1,516 seconds.