V Celju tudi to soboto cenejše cepljenje za zaščito proti KME

Akcija ugodnejšega cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu Zdravo v naravo se bo v Zdravstvem domu Celje nadaljevala tudi maja. Tretji val akcije bo potekal v soboto, 12. maja, ko bo cepljenje potekalo od 8. do 15. ure, cena cepljenja pa bo 20 evrov.

Cena cepljenja je enotna za odrasle in otroke, v okviru akcije pa se lahko cepijo vsi, tudi tisti, ki ne živijo v Celju, in tisti, ki imajo osebnega zdravnika izbranega drugje. Naročanje ni potrebno, cepljenje pa bo potekalo na Gregorčičevi 5. Odrasle bodo cepili v nekdanji ambulanti nujne medicinske pomoči poleg Reševalne postaje v ZD Celje, otroke pa na Dispanzerju za šolske otroke in mladino. Kdor ima cepilno knjižico, naj jo prinese, plačilo pa bo možno samo z gotovino.

“Akcijo smo se odločili ponoviti tudi maja zato, ker se zavedamo, da so naši konci med najbolj ogroženimi v državi in da je precepljenost še vedno prenizka. Takšne akcije povečujejo precepljenost in hkrati pomagajo večati osveščenost prebivalcev. Pomemben razlog za nadaljevanje akcije pa je tudi želja, da tistim, ki so prvi odmerek ali prva dva odmerka cepiva že prejeli, omogočimo, da cepilno shemo z ugodnejšo ceno tudi nadaljujejo oziroma zaključijo,” je povedal strokovni vodja v Zdravstvenem domu Celje Marko Drešček, spec. druž. med.

 Proti KME se lahko cepijo tako odrasli kot otroci, slednji že od dopolnjenega prvega leta starosti.  Stranski učinki cepljenja so redki in blagi, denimo pordelo in boleče mesto injeciranja ali slabo počutje z bolečinami v mišicah, ki hitro mine. Cepljenje odsvetujejo le osebam z akutno vročinsko boleznijo in tistim, ki so alergični na jajčne beljakovine ali druge sestavine cepiva. Cepljenje ni primerno tudi za bolnike z avtoimunimi boleznimi ali drugimi boleznimi, ki oslabijo imunski sistem, ter bolnike, ki prejemajo kemoterapijo oziroma biološka zdravila.