V Celju že v drugo ozaveščali o pomenu ozelenjevanja v urbanih središčih

26. 05. 2017 12:20

V okviru projekta Gracilis – Green Answers Climate Change – Ozelenjevanje kot odgovor na klimatske spremembe, je v torek, 16. 5. 2017, v Celju, potekal drugi javni dogodek glede ozaveščanja širše javnosti o pomenu ozelenjevanja v urbanih središčih in sicer na Srednji gradbeni in okoljevarstveni šoli, Centra srednjih šol (CSŠ) ter Srednji šoli za gostinstvo in turizem (SŠGT).

Dogodek so organizirali študentje, ki sodelujejo pri projektu Gracilis, ki je sofinanciran v okviru Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in Evropske unije iz Evropskega socialnega sklada iz projektnih klicev “Po kreativni poti do znanja”.

Projekt Gracilis naslavlja ozelenjevanje urbanih središč (zelene strehe, stene) s stališča ozaveščanja ter raziskovanja praktičnih rešitev na tem področju. Oba dogodka sta potekala po naprej določenem scenariju, v katerem je sodelovalo sedem študentov iz različnih fakultet ter dva mentorja (dr. Lucija Kolar in dr. Daniel Vladušič).

Na Srednji šoli za gradbeništvo in varovanje okolja je dogodek otvorila ravnateljica, gospa profesor Irena Posavec, potem pa je prevzela besedo ekipa Gracilis. Uvodoma so predstavili prednosti in pomen ozelenjevanja, pokazali so kaj je projekt dosegel v smeri razvoja informacijsko-komunikacijske tehnologije (spletna stran, prisotnost na družabnih omrežjih), nato so prikazali tudi pravne omejitve glede postavitve zelenih streh pri nas in v svetu.

gracilis_1

Ob koncu je sledil prikaz dveh popolnoma inovativnih zelenih idej in sicer t.i. zelene zavese/ zelenega okna ter viseče, zelene dekorativne kocke, ki sta obe izpeljani po lastnih načrtih in delno opremljeni z donatorskim materialom podjetja Knauf Insulation, d.o.o., program Urban Scape. 

Sledil je obisk Srednje šole za gostinstvo in turizem, kjer jih je sprejel prof. Aleš Brod, vodja medpodjetniškega izobraževalnega centra in jih povabil k predstavitvi. Pri razpravi so sodelovali tako predavatelji kot publika. Slednjo je predstavljala večinoma bodoča turistična stroka. Vsled tega so jih povprašali, če vidijo kakšne prednosti v ozelenjevanju in kako daleč smo z zelenim turizmom pri nas. Pojasnili so, da interes narašča in da so zelene inovacije pomemben, a zaenkrat, vsaj v Sloveniji, še vedno pomanjkljivi del ponudbe.

Slika 3: Vodja Medpodjetniškega izobraževalnega centra na SŠGT, prof. Aleš Brod ter pomočnica ravnatelja, prof. Tatjana Goršek ter ekipa Gracilis.
Slika 3: Vodja Medpodjetniškega izobraževalnega centra na SŠGT, prof. Aleš Brod ter pomočnica ravnatelja, prof. Tatjana Goršek ter ekipa Gracilis.

V sklopu projekta Gracilis so študentje od konca februarja do sredine maja razvili novo spletno stran (www.gracilis.si), preko katere želijo povezovati in ozaveščati širši krog ljudi glede pomembnosti in koristi ozelenjevanja urbanih površin, predvsem skozi uporabo zelenih streh in sten.

V okviru projekta Gracilis se bo odvil še en, zaključni dogodek in sicer v tednu evropske trajnosti – 1. junija 2017, ob 9.30, v Velenju na Visoki šoli za varstvo okolja. Vsi bralci Celje.Info ste vljudno vabljeni k udeležbi, za podrobnejše informacije pa vabljeni k spremljanju spletne strani, FB, Twitter, LinkedIn ali Instagram profila.

Vir in foto: dr. Lucija Kolar

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
186 queries in 0,526 seconds.