V Domu sv. Jožefa v Celju okrogla miza ob 20. obletnici samostojnosti


Minuli konec tedna je v Domu sv. Jožefa Celje potekala zanimiva debata ob počastitvi dvajsete obletnice samostojnosti države na temo “Slovenskih 20 – Slovenija včeraj, danes in jutri”. Prve od šestih javnih radijskih oddaj, s katerimi se na Radiu Ognjišče pridružujejo praznovanju 20. obletnice slovenske samostojnosti, se je udeležilo pet uglednih gostov s področja politike, zgodovine, publicistike, morale in vojske.

Nekdanji minister in pravnik Andrej Šter, publicist Igor Omerza, zgodovinar dr. Stane Granda, teolog dr. Ivan Štuhec in nekdanji vodja Manevrske strukture narodne zaščite brigadir Tone Krkovič so svoje poglede in razmišljanja javno razgrnili prisotnim, ki so napolnili dvorano.

Andrej Šter, ki je načel debato o stanju v sedanji družbi, je poudaril pomen entuziazma in volje, ki sta potrebni za spremembe, ki jih prinaša trenutno nezaupanje v politiko in politike. Izpostavil je dejstvo, da je globalizacija “kriva” za izgubo spomina, zakaj smo šli na pot samostojnosti, naša država se po njegovih besedah ni sposobna pridružiti in implementirati evropski deklaraciji o obsodbi totalitarnih režimov, saj še naprej zlorablja boj slovenskih partizanov za zakrivanje revolucije in bratomornega nasilja. Velika eksistencialna grožnja v današnjem času preti družini in vrednotam, povezanim z narodnim obstojem, proti slednjima se obrača celo pravosodje in sodstvo.

Igor Omerza je napovedal še kar nekaj časa, ki bo moral preteči, da bo Slovenija v ekonomskem, socialnem in političnem stanju poravnana z ostalimi razvitimi evropskimi državami, saj je luknja, v katero je bilo vkopano slovensko telo med leti 1945 in 1990 globoka in se še vedno iz nje rešuje. Velik problem zanj je tudi preteklo zatiranje največjih potencialov naroda tako doma kot v tujini. Stik z razvitimi sosedami smo po njegovem izgubili z razbitjem družinskega in zasebnega podjetništva na eni strani, ter z vzpostavitvijo utopične in zato neučinkovite ekonomske strukture na drugi strani. Vendarle kot optimist dolgoročno pričakuje dvig države na raven tistih, ki so že od leta 1945 delovale in se razvijale odprto in svobodno.

Zgodovinar Stane Granda, poznan kot človek, ki ne dopusti, da bi se zgodovinska dejstva potvarjala, je svoje razmišljanje pričel prav na to temo. Prepričan je, da se iz zgodovine človeštvo nič ne nauči in da ponavlja napake, ki jih vidimo tako v svetovni kot v slovenski zgodovini. Zgodovina se po njegovih besedah ne ponavlja, saj nastopajo vedno novi momenti, za katere domnevamo, da so ti tako pomembni, da si lahko privoščimo novo rešitev in šele čez čas ugotovimo, da smo ga dejansko polomili. Poudaril je tudi, da moramo Slovenci v naši državi živeti slovensko, nihče se ne sme počutiti kot tujec. “Prizadevati si kot aktivni državljani za slovensko demokracijo, ki ne vsebuje samo načel političnega sožitja in enakopravnosti različno mislečih, pravne države in spoštovanje temeljnih moralnih norm ampak predvsem to pomeni odgovornost nas vseh za obstoj naše slovenske države in to v smislu uresničevanju tistega za kar smo se odločali pred 20. leti”, je po njegovem  temeljno sporočilo slovenske osamosvojitve za boljši jutri.

Teolog in moralni filozof Ivan Štuhec je o stanju duha, v katerem se trenutno nahajamo povedal, da je zaskrbljujoče in žalostno. Omenil je vero kot “lakmusov papir” prave demokracije, saj smo morali čakati kar 20 let, da smo končno dobili zakon o verski svobodi, kar si seveda v devetdesetih letih prejšnjega stoletja ni mogel niti predstavljati. Njegova izkušnja v 90. letih je bila, da bodo vsi, ki so mislili dobro, demokratično, pluralno, ne glede na pripadnost liberalcem, socialistom, katolikom in drugim, skupaj delali in gradili domovino. Po dvajsetih letih ugotavlja, da se je še kako motil. Prepričan je, da se bo potrebno še enkrat zbuditi in narediti še eno osamosvojitev, to je osamosvojitev našega duha, misli in načina razmišljanja o tem kdo in kaj je Slovenija, opredeliti zdravo in bolno preteklost, ter bolno ozdraviti, da ne bo “okužila” zdrave.

Nazadnje je spregovoril brigadir in veteran vojne za Slovenijo, Tone Krkovič, ki je uvodoma izrazil skrb nad dejstvom, da sta državni in šolski sistem krivca za nepoznavanje časov slovenskega osamosvajanja, saj mladi o tem praktično ne vedo nič. Stanje v Sloveniji danes se po njegovem mnenju bolj nagiba k slabemu, nad čemer se je seveda potrebno zamisliti. Omeniti je potrebno, da je Krkovič med nagovorom čustveno izpostavil svojo družino, v kateri je po njegovih besedah poosebljena travma našega naroda. Več si lahko ogledate v spodnjem video prispevku. Odgovoril je tudi na trditev Spomenke Hribar, ki je nekoč dejala, da je trgovina z orožjem mati vseh slovenskih afer. Tudi odgovor na to trditev smo pripravili v spodnjem video prispevku.

Seveda so do besede in vprašanj prišli tudi poslušalci, ki so goste povprašali o stvareh, ki jim niso bile jasne, marsikdo pa je ob vsem povedanem dodal še svoj komentar.

Na koncu naj omenimo izvrstnega povezovalca programa in radijskega napovedovalca Alena Salihoviča, ki je izvrstno vodil soočenje. Vabimo vas, da si v spodnjih video prispevkih ogledate, kaj so gostje povedali na temo “Slovenskih 20 – Slovenija včeraj, danes in jutri”.

v/t/f: eH