V mestnem sadovnjaku pod Golovcem zasadili 16 sadnih dreves (foto)


Župan Bojan Šrot, predstavnik Združenja evropskih nogometnih zvez UEFA Wolfram Springenschmid, podžupanja Breda Arnšek in podžupan Vladimir Ljubek so danes na zelenici pod Slovenskim pokopališčem na Golovcu skupaj z otroki iz celjskih vrtcev in osnovnih šol ter predstavnikoma Celjskega mladinskega centra posadili šestnajst sadnih dreves. 16 dreves za 16 reprezentanc v čast našemu mestu, ki te dni gosti Evropsko nogometno prvenstvo do 21 let, in v trajen spomin na ta izjemen športni dogodek.

Na zelenici pod Golovcem je bile že pred približno dvajsetimi leti posajene češnje, ki so pred dnevi zacvetele in so prava paša za oči. Ko bodo njihovi sladki plodovi dozoreli, se lahko mimoidoči z njimi posladkajo. Tudi ko bodo marelice, slive in jablane, ki so bile posajene tokrat, dajale plodove, si jih bodo občanki in občani lahko utrgali zase. Zelenica pod Golovcem je namreč zdaj postala mestni sadovnjak, ki bo tudi dobra paša za čebele. Želja vseh ob tem je, da bi se nova drevesa, ki so stara okoli pet let, dobro prijela, bogato obrodila in da bi se jim vandali na daleč izognili.

Župan Bojan Šrot: »Ko smo se pripravljali na Evropsko prvenstvo v nogometu U21, smo razmišljali predvsem o tem, kako v mestu ohraniti trajen spomin na ta velik dogodek. Ker se prvenstvo žal odvija brez navijačev, ki vsakemu športnemu dogodku daje pestrost in živahnost, in ker je Celje je zelo trajnostno naravnano mesto, smo se odločili, da bomo posadili drevesa. Sadna drevesa, ki dajejo plodove, je danes sadila mladost. Sadili so jih otroci, ki bodo prav tako v prihodnjih letih ustvarjali svoje »plodove.«

Župan Bojan Šrot je v torek na drugi strani Golovca, na zelenici nad stadionom Z ‘dežele, skupaj s častnimi meščani posadil štiri drevesa, ki so značilna za države, katerih reprezentance igrajo v Celju. Kot je župan dejal na današnjem dogodku, ki je bil resnično lep in slavnosten, za sajenje dreves ni nikoli prezgodaj ali prepozno.

Posaditi drevo je nekaj močno simbolnega in med dejanji, za katere pravijo, da osmislijo bivanje vsakega človeka na tem svetu. Zato smo bili še posebej veseli in ponosni, da so nam pomagali otroci. Verjamemo, da se bodo vedno, kadar se bodo sprehodili mimo mestnega sadovnjaka, spomnili današnjega dne in evropskega nogometnega prvenstva, so ob tem še zapisali na MO Celje.

Vse o tekmah Evropskega prvenstva U21 v Celju izveste na spletni strani www.visitcelje.eu

M.G.A., foto: Gregor Katič