V Narodnem domu Celje s slavnostno akademijo obeležili dva jubileja (foto in video)


V ponedeljek, 19. marca, je v Veliki dvorani Narodnega doma v Celju potekala slavnostna akademija ob 150. obletnici Narodne čitalnice v Celju, obenem pa so počastili 33. krajevni praznik Mestne četrti Center Celje. Praznovanje so obeležili z bogatim in zanimivim kulturno- glasbenim programom. Po uradnem delu je sledilo druženje ob žlahtni kapljici in prigrizkih.

Prireditev se je pričela z nastopom Celjskega dixieland ansambla, ki je s pesmijo Elegija Celju prisotne popeljal v čas čitalniških večerov. Povezovalka programa, Marijana Kolenko, je v pozdravnem nagovoru izrekla besede dobrodošlice županu MOC Bojanu Šrotu, predsedniku MČ Center Celje Andreju Dušanu Pavlinu, krajankam in krajanom MČ Center Celje ter ostalim, ki so se slovesnosti udeležili. Sledil je kratek kronološki pregled mejnikov, ki so vse od pojava Narodne čitalnice v Celju, pa do danes, zaznamovali mesto Celje. Po zgodovinskem “sprehodu” je na oder stopil župan MOC, Bojan Šrot, ki je izpostavil pomen čitalnic za razvoj mesta.

Voditeljica Marija Kolenko, žuapn MOC Bojan Šrot, Borut Alujevič ter Dušan Andrej Pavlin
Voditeljica Marija Kolenko, žuapn MOC Bojan Šrot, Borut Alujevič ter Dušan Andrej Pavlin.

Narodna čitalnica v Celju je bila ustanovljena v stanovanju trgovca Kapusa leta 1862, po nekaj mesecih se je preselila v prostore gostilne Jurija Balanta Pri zamorcu. Namenjena je bila predvsem družabnemu življenju. Po podatkih Zgodovinskega arhiva Celje sta bili njeni glavni nalogi organiziranje kulturno-zabavnih prireditev in ureditev knjižnice. Člani, ki jih je bilo v najboljših časih 152, so prihajali iz vrst izobražencev in obrtnikov.

Bojan Šrot se je dokazal kot odličen poznavalec zgodovine Celja, v nagovoru je poudaril, da se s slednjo tudi ljubiteljsko ukvarja. Celoten nagovor župana MOC si lahko ogledate v spodnjem video prispevku. Po glasbenem premoru je na oder stopil gost Bojan Alujevič, ki je z Vodnikovim Bodrilom prisotne popeljal v preteklost, v čar čitalniških večerov. Tudi njegov odličen nastop si lahko ogledate v spodnjem video prispevku.

Da je Mestna četrt Center Celje močno povezana z Narodno čitalnico, je v nagovoru poudaril predsednik MČ Center Celje Andrej Dušan Pavlin. Pred triintridesetimi leti so namreč ravno 19. marec izbrali za praznovanje krajevnega praznika, ki od takrat sovpada z obletnico ustanovitve Narodne čitalnice Celje. V Mestni četrti Center Celje po besedah Pavlina veliko pozornost in precejšen del sredstev namenjajo skrbi za socialno varnost starejših. Ob tem je izpostavil tudi problem aktivnega vključevanja mladih v delo in poslanstvo MČ Center Celje, s katerimi se v zadnjih letih srečujejo. O slednjem je Pavlin nekaj več povedal v izjavi, ki si jo prav tako lahko ogledate v spodnjem video prispevku.

Celjski dixieland ansambel in Kvartet Akord sta z odlično glasbo navdušila prisotne
Celjski dixieland ansambel in Kvartet Akord sta z odlično glasbo navdušila prisotne.

Slovesnost sta predsednik MČ Center Celje Andrej Dušan Pavlin in tajnik Božo Pungaršek oplemenitila s podelitvijo priznanj za urejenost okolja in ocvetličenost. Člani sveta MČ in komisija za okolje so si med letom večkrat ogledali urejenost in ocvetličenost objektov v mestnem jedru. Na podlagi videnega so se odločili podeliti priznanja za najlepše urejena okolja na slavnostni akademiji. Žal večina dobitnikov priznanj ni bila prisotna na akademiji,  zato so priznanja podelili le peščici prisotnih. Je bilo pa prisotnih več prizadevnih posameznikov in predstavnikov ustanov, ki so ob 33. krajevnem prazniku prejeli priznanja za pomoč pri izpeljavi programov Mestne četrti Center Celje.

Slavnostno akademijo je zaznamoval bogat in zanimiv kulturno-glasbeni program
Slavnostno akademijo je zaznamoval bogat in zanimiv kulturno-glasbeni program.

Slavnostno akademijo so zaključili člani Kvarteta Akord, čigar repertoar obsega romance, balade ter temperamentne plese glasbenih izročil slovenskega Prekmurja, Madžarske, Romunije ter Rusije. Kakor je bilo pričakovati, so navdušili vse prisotne na slavnostni akademiji ob 150.letnici Narodne čitalnice Celje in 33. krajevnem prazniku MČ Center Celje.

Vabljeni k ogledu spodnjih video prispevkov ter galerije fotografij, kjer so ujeti trenutki slavnostne akademije v Narodnem domu Celje.

[simpleviewer width=100% height=700 id=150]

v/t/f: Egon Horvat