V Olimje na izlet in na Veliko mašo (video)

15. 08. 2017 19:23

Olimje, majhna vasica na Kozjanskem je priljubljena turistična točka domačih in tujih gostov. Poznana je predvsem po čokoladnici in gradu, danes spremenjenem  v samostan, v katerem prebivajo manjši bratje sv. Frančiška – minoriti.

Poleg stoji veličastna cerkev Marijinega vnebovzetja, ena najlepših baročnih umetnin evropske celine, ki je lani praznovala 340-letnico posvetitve.

15. avgusta slavi Mati in Kraljica nebes in zemlje in tudi letos so jo v Olimju počastili s procesijo skozi vas Olimje ter s sveto mašo, ki jo je ob somaševanju domačih duhovnikov daroval celjski opat Marjan Jezernik.

Največji in eden najstarejših Marijinih praznikov – veliki šmaren, dan, ko se verniki spominjajo Marijinega vnebovzetja, je v slovenski verski tradiciji močno zakoreninjen, njemu posvečene slovesnosti pa medse privabljajo številne vernike.

Veliko število vernikov se je na Marijin praznik tudi letos zbralo v Olimju, kjer so najprej skozi vas Olimje opravili procesijo, nato pa so darovali še sveto mašo.

masa_2

V procesiji je poleg domačega cerkvenega pevskega zbora sodelovala še Godba na pihala iz Svetine, v sprevodu pa so se Devici Mariji poklonili še Člani folklorne skupine Košuta iz Poljčan, člani Čebelarske družine Podčetrtek, Društva zeliščarjev Olimje in članice Medžupnijske Karitas Obsotelje.

masa_3

Po procesiji je sledila sveta maša, ki jo je ob somaševanju domačih in okoliških duhovnikov vodil celjski opat Marjan Jezernik, ki se je v pridigi navezal na besede blaženega Antona Martina Slomška, ki je dejal: »Srečni otroci, ki imajo dobro mater in srečni kristjani, ki imamo Marijo za svojo mater. In če bi mati svojega otroka zapustila, nas Marija nikoli ne bi zapustila. Le bodimo mi njeni zvesti, dobri otroci.« Ob tem je še dejal, da je Marija naša velika vzornica, učiteljica in priprošnica, ki naj nas spremlja na vsakem koraku našega življenja.

Po končani sveti maši in zahvali maševalcu je sledil zaključek z druženjem pred samostanom in na samostanskem dvorišču, kjer so za kulturni program poskrbeli člani Godbe na pihala Svetina in Folklorne skupine Košuta, domače gospodinje in gospodarji pa so poskrbeli za dobrote s katerimi so se verniki lahko okrepčali.

V spodnjih videih si lahko ogledate nekaj utrinkov slovesnosti in prisluhnete pridigi celjskega opata.

Pridiga celjskega opata Marjana Jezernika

K. C.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
170 queries in 1,107 seconds.