V Pokrajinskem muzeju Celje bo pestro tudi v letu 2017 (video)


V Pokrajinskem muzeju Celje so minuli konec tedna ob pregledu in oceni minulega leta predstavil letošnje projekte. Med njimi je direktor muzeja Stane Rozman izpostavil novo postavitev Steklo na Celjskem, ki bo prva pregledna razstava tradicije steklarstva na območju Celjske regije, nadgrajeno s katalogom. Ob tem pa pripravljajo tudi obsežno razstavo o svetovni popotnici Almi M. Karlin.

V letu 2016 izpolnili vse zastavljene cilje

Po ocenah Rozmana so v letu 2016 uspešno izpolnili vse zastavljene cilje, ob čemer dodaja, da jim je uspelo obdržati podobno število obiskovalcev kot prejšnje leto (celo odstotek več!), ob tem pa celo povečali prihodke z naslova pobranih vstopnin in vodstev po muzeju in uspešno izvedenih muzejskih delavnic.

Muzejske zbirke si je v letu 2016 ogledalo okoli 25.000 obiskovalcev s plačano vstopnico za ogled razstav v Knežjem dvoru in Stari Grofiji in še dobrih 60.000 na razstaviščih, ki so v prostem dostopu (Rifnik, Celeia Antiqua, Potočka zijavka) ali pa so v prostorih, ki so v upravljanju naših partnerjev (Šempetrska nekropola, Rifnik in njegovi zakladi, Grofje Celjski na Strem gradu…).

Direktor Pokrajinskega muzeja Celje Stane Rozman je novinarjem podrobneje predstavil projekte muzeja v letu 2016 in 2017.
Direktor Pokrajinskega muzeja Celje Stane Rozman je novinarjem podrobneje predstavil projekte muzeja v letu 2016 in 2017.

Največ obiska še vedno beležijo na razstavišču Celeia – mesto pod mestom, razstavi Grofje Celjski in Kulturnozgodovinski zbirki z znamenitim Celjskim stropom v Stari grofiji.

Leto 2016 pa je zaznamovalo vrsta dogodkov in razstav, med katerimi je Rozman izpostavil razstavo Slike na steklu, razstavo Arma Christi – ali vsak svoj križ nosi, razstavo ob 170-letnici izgradnje Južne železnice do Celja ter njenem pomenu za urbanistični in gospodarski razvoj mesta, v mesecu maju so sprva v Krakowu in nato še v Celju predstavili novo knjigo o Ani Celjski prvi kraljici iz Celjske rodbine.  Zanimiva je bila razstava o Thei Schreiber Gammelin, ob obletnici smrti Ulrika II. Celjskega pa so se spomnili, kako se je po njegovi smrti vnel srdit boj za dediščino

Tudi v minulem letu so nadaljevali s postavitvijo arheološkega parka Celeia Antiqua. Mesto Celje je septembra dobilo moderen TIC na Glavnem trgu, v muzeju pa smo se potrudili, da bo prezentacija arheoloških najdb z Glavnega trga čim bolj prijazna za obiskovalce.

S pomočjo Ministrstva za kulturo so v letu 2016 pridobili izjemne najdbe iz konca 5. stol. pr.n.št. in jih tudi takoj postavili na stalno arheološko razstavo Od šivanke do zvezd.

O minulem letu je pred kamero spregovoril direktor muzeja Stane Rozman:

 

Pestro dogajanje v Pokrajinskem muzeju nadaljujejo tudi v letu 2017

novinarska_pokmuz_celje_2Rozman je med projekti v letu 2017 izpostavil razstavo Steklo na Celjskem, ki bo prva pregledna razstava tradicije steklarstva na območju Celjske regije in jo bodo nadgradili z obsežnim katalogom. Pripravljajo pa tudi izdajo znanstvene monografije Dr. Ivana Stoparja Slovenske vedute 19. stoletja, ki jo bo spremljala še razstava vedut iz zbirke Pokrajinskega muzeja Celje kustosinje Gabrijele Kovačič.

V sodelovanju s Cankarjevim domom pripravljajo obsežno razstavo o Almi M. Karlin z naslovom Kolumbova hči. Razstava je del priprav na 100. obletnico Alminega odhoda na pot okoli sveta.

Na razstavi Celje skozi filatelijo želijo prvič doslej na enem mestu predstaviti vso filatelistično in predfilatelistično gradivo Celja, novosti pa pripravljajo tudi na obstoječih stalnih razstavah.

V muzeju si želimo v letu 2017 ugoden izid razpisa SLO – HR, kamor smo se z različnimi partnerskimi institucijami prijavili z dvema projektoma (Barbara Celjska – »črna kraljica« in Veronika deseniška).

O načrtih v letu 2017 je Rozman povedal naslednje:

 

Nestrpno čakajo na končanje obnove Muzejskega trga

Seveda pa nadaljujejo z arheološkimi raziskavami antične Celeie v sklopu gradbenih del, ki potekajo v mestu. Ob tem je Rozman dodal, da nestrpno čakajo na končanje obnove Muzejskega trga, ki močno otežuje dostop do Stare grofije. Po njegovem prepričanju bo namreč po končanju del omenjeni trg z okolico postal najlepši v mestu in bo privabil še več obiskovalcev:

 

Želijo si še več obiskovalcev, ki doslej še niso bili v Pokrajinskem muzeju Celje

Ob koncu novinarske konference je Rozman izpostavil, da poglavitni cilj muzeja v letošnjem letu ostaja še naprej biti vodilna dediščinska ustanova na Celjskem, ob tem pa si želijo, da bi kazalniki uspešnosti dela muzeja ostali vsaj taki kot so bili v preteklem letu.

Upajo pa tudi, da jim bo z vsemi deležniki, ki delujejo na področju turizma, uspelo še povečati obisk muzeja in njega privabiti tudi tiste obiskovalce, ki doslej v njem niso bili.