V SB Celje dobro pripravljeni na četrti val epidemije, a tudi zaskrbljeni

12. 08. 2021 12:20

Na včerajšnji nujni seji Sveta zavoda SB Celje so svetniki skupaj z vodstvom in člani kriznega štaba, skladno z navodilom ministrstva bolnišnicam, obravnavali pripravljenost celjske bolnišnice na napovedani četrti val epidemije.

SB Celje trenutno še ni vrnjena v status covidne bolnišnice, se je pa v zadnjih dneh v UKC Ljubljana in Maribor, začelo povečevati število hospitalizacij covidnih bolnikov. Skupaj je hospitaliziranih 40 (6 na intenzivni negi), samo včeraj pa so jih sprejeli 10, kar je največ po 15. juniju.

Vodstvo bolnišnice je skupaj s člani Kriznega štaba SB Celje in ostalimi odgovornimi osebami predstavilo pripravljenosti Splošne bolnišnice Celje na epidemijo. Načrt je posodobljen na osnovi podatkov in izkušenj iz drugega in tretjega vala epidemije ter napovedi stanja.

Svetnikom je bilo predstavljeno stanje SB Celje glede zalog osebne varovalne opreme, medicinske opreme, aktivnosti v zvezi s cepljenjem prebivalcev in precepljenostjo zaposlenih, kadrovsko situacijo, prostorske zmožnosti ob epidemiji ter posamezne faze aktivacije in organizacije bolnišnice v primeru novega vala epidemije. Izpostavljene so bile tudi možne kritične točke pri obvladovanju organizacije dela, ki so predvsem v trenutnem pomanjkanju medicinskih sester. Najbolj izkušene medicinske sestre iz oddelkov namreč odhajajo, predvsem na vodilna mesta v zdravstvene domove, domove starejših ter ostale zunanje ambulante v regiji. Poleg tega se v celjski bolnišnici ob razglasitvi epidemije soočajo s težavami zaradi preobremenjenosti zdravnikov, zlasti zdravnikov internističnih strok. V pomoč pri obvladovanju epidemije ter potrebni ločeni obravnavi covid in ostalih pacientov bodo zato tudi specializanti. Ob tem v SB Celje pozivajo Ministrstvo za zdravje, da izda navodilo o vrnitvi specializantov v matične ustanove.

Predstavljen načrt zadovoljil svetnike

Svetniki so ocenili, da je bolnišnica dobro pripravljena na napovedani novi val in pohvalili načrt pripravljenosti SB Celje. So pa tako vodstvo, krizni štab kot tudi svetniki izrazili zaskrbljenost zaradi napovedanih razmer, saj bi ponovno aktiviranje statusa SB Celje v covidno bolnišnico ustavilo izvajanje številnih rednih programov, ogrozilo skrajševanje čakalnih vrst s pomočjo nacionalnega razpisa ter povzročilo ponovno podaljševanje čakalnih vrst.

Svet zavoda ter vodstvo SB Celje zato pozivata k čimprejšnjemu cepljenju čim večjega števila prebivalcev. “Tako bomo bolnišnice lahko pravočasno zagotavljale potrebne zdravstvene storitve vsem našim pacientom v trenutkih, ko nas bodo najbolj potrebovali,” pravijo v SB Celje.

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
146 queries in 1,260 seconds.