V soboto bo vojašnica Celje odprla svoja vrata


V tem mesecu Slovenska vojska praznuje 20-letnico delovanja v samostojni Republiki Sloveniji. Ob tej priložnosti bodo v soboto, 21. maja, za javnost že tradicionalno svoja vrata odprle vojašnice po vsej Sloveniji.

Udeležili smo se novinarske konferenca v vojašnici Celje, kjer sta nam poročnik Bojan Mihalič in major Boštjan Baš, poveljnik 20. MOTB, podrobneje predstavila program dogajanja v prihajajoči soboti.

Poročnik Bojan Mihalič poudaril, da letos obeležujemo 20 let delovanja Slovenske vojske (od osamosvojitvene vojne za Slovenijo leta 1991), vojska kot taka pa je z Zakonom o obrambi nastala leta 1995, ko je takratna teritorialna obramba (TO) prešla v Slovensko vojsko. Po kratkem zgodovinskem pregledu je poročnik predstavil predvideni program ob dnevu odprtih vrat SV.

Dan odprtih vrat se bo pričel ob 10. uri in bo trajal vse do 18. V tem času se bodo zvrstile aktivnosti na prostem. Ves čas, torej od 10. do 18. ure, bodo potekale naslednje aktivnosti: statična predstavitev dela VP (motorno kolo, “marica”, specialistična oprema), predstavitev sistemov zvez, nastop pripadnikov 20. MOTB – gardne enote, statična predstavitev bojnih in ne bojnih vozil, predstavitev taktičnega operativnega centra in opreme bojevnika 21. stoletja, predstavljene pa bodo tudi možnosti zaposlitve v sestavi SV.

Ob polnih urah, med 10. in 16. uro, bo predstavitev dela na kontrolnih točkah in postopki pri vzdrževanju javnega reda in miru.

Dinamični prikaz premagovanja pehotnih ovir v bojni opremi bo mogoče videti ob 10:30, 12:30, 14:30 in 16:30.

Opozoriti velja na aktivnosti za najmlajše, ki so jih pripravili v SV in sicer v kotičku za otroke, kjer bodo otroci lahko gledali risanke, lahko bodo barvali, risali, ustvarjali in igrali družabne igre.

Med 10:30 in 14. uro bo potekalo tekmovanje v kuhanju in pokušina vojaškega golaža. Program bosta popestrili folklorna skupina ter glasbena skupina Krik, člani Judo kluba Celje pa bodo prikazali borilne veščine. Predstavila se bosta tudi vrhunska športnika v sestavi SV, atlet Miroslav Vodovnik (med 10. in 14. uro) in strelec Aleksander Grajf (od 14. do 18. ure).

V počastitev dneva državnosti in 20-letnice delovanja vojske v samostojni Sloveniji bo v soboto, 25. junija, v dvorani Stožice izveden prvi veliki glasbeni spektakel, tattoo festival vojaških orkestrov iz različnih partnerskih vojsk (Združenih držav Amerike, Madžarske, Italije, Hrvaške, Avstrije, Albanije ter orkestra Slovenske vojske in Policije). Sklep prireditev v počastitev okrogle obletnice bo zaznamovan 26. oktobra v Kopru, ko bo obeležena 20. obletnica odhoda zadnjega vojaka JLA iz Republike Slovenije.

Naj še omenimo, da bo 20. MOTB Celje prihodnje leto junija praznoval 20. obletnico, torej nameravajo v vojašnici Celje tudi ta jubilej nekako slavnostno obeležiti.

Minulo nedeljo, ko smo praznovali dan Slovenske vojske, je brigadirsko sabljo prejel prvi poveljnik vojašnice Celje, takratnega 182. pehotnega bataljona, Vojteh Mihevc.

Več kot dovolj razlogov, da v soboto obiščete vojašnico in se pobližje seznanite z delom Slovenske vojske.

v/t/f: Egon Horvat