V Splošni bolnišnici Celje se pričakuje velik upad specialističnih ambulant, trpela naj bi tudi urgenca


Če ne bo prišlo do dogovora med vlado in Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije FIDES, bo v petek, 1. marca bo začel veljati preklic soglasij zdravnikov za nadurno delo. V Splošni bolnišnici Celje je soglasje umaknila približno polovica zdravnikov, kar bo imelo svoje posledice za delovni proces.

V Celjskem stavkovnem odboru so zato včeraj posvarili pred “velikim upadom specialističnih ambulant” ter tudi “močnem poslabšanju razmer” v celjskem urgentnem centru. Obenem pa ministrico za zdravje Valentini Prevolnik Rupel pozivajo k odstopu, češ da jih ignorira. 

Stavka pa bo po besedah predsednika Fidesa Damjana Polha “dodatno razgalila vso bedo našega javnega sistema, ki temelji na čezmernih nadurah, ki jih opravljajo zdravnice in zdravniki, da zadeva funkcionira še kolikor toliko znosno”.

Zdravniki celjske v pisni izjavi opozarjajo, da bodo ob umiku soglasij za čezmerno nadurno delo zdravniki specialističnih ambulant preusmerjeni na delovišča urgentnega centra, zaradi česar pričakujejo velik upad vseh specialističnih ambulant. Zdravstvena oskrba bolnikov, kjer ne bodo pričakovali skorajšnjega poslabšanja bolezni, pa bo okrnjena.

Pravijo, da jih pri tem še najbolj skrbi za bolnike, ki pridejo po nujno pomoč v urgentni center bolnišnice, kjer se razmere iz leta v leto poslabšujejo. “Tudi v urgentnem centru naše bolnišnice se bodo razmere kljub našemu trudu močno poslabšale. Dodaten problem predstavlja epidemija virusnih obolenj. Zmanjkuje nam bolnišničnih postelj, še bolj pa zdravnikov, ki bi te bolnike lahko oskrbeli,” so zapisali v izjavi za javnost.

Prebivalce regije prosijo za razumevanje in strpnost. Odgovornost za nastale razmere po njihovih navedbah nosi izključno vlada, ki bi že davno morala urediti pogoje za strokovno, varno in kakovostno delo v javnem zdravstvu. Zato od vlade zahtevajo, da prioritetno najde rešitve za vzpostavitev normalnih delovnih razmer v urgentnem centru, kjer primanjkuje kadra, v bolnišnični novogradnji pa opreme.

Zdravstveni sistem je dolga leta temeljil na prekomernem delu zdravnikov

Predsednik sindikata Fides Damjan Polh, je ob tem poudaril, da bo uveljavitev preklicev soglasij zdravnikov za nadurno delo bodo pokazala “da je zdravstveni sistem dolga leta temeljil samo na plečih požrtvovalnih zdravnic in zdravnikov”, ki so bili zaradi tega kot najbolje plačani kadri v javnem sektorju deležni očitkov, da jim gre samo za denar. Po njegovem se tukaj jasno vidi, da gre za delovne pogoje, za podhranjenost ter pomanjkanje potrebne opreme.

Kritičen je do odziva vlade na zdravniško stavko, saj po njegovem ne gre za pogajanja, temveč za predstavo za javnost.