V središču Celja nova podzemna zbiralnica odpadkov, na Otoku pa novi nadzemni zbiralnici

27. 05. 2021 06:45
Podzemna zbiralnica na Gregorčičevi

Prihodnji teden bodo prebivalci celjskega mestnega jedra dobili že tretjo podzemno zbiralnico odpadkov. Družba Simbio jo bo namenu predala 1. junija na Gregorčičevi ulici. Bolj urejenega videza soseske pa se bodo gotovo razveselili tudi prebivalci Vojkove ulice na Otoku, kjer bo Simbio prihodnji teden postavil nove, velike nadzemne zabojnike ter odstranil obstoječe klasične zabojnike.

Potem ko je bila konec leta 2018 urejena prva podzemna zbiralnica odpadkov na Muzejskem trgu in nato lani še na Gubčevi ulici, bo prihodnji torek zaživela že tretja, tokrat na Gregorčičevi ulici ob prizidku celjskega zdravstvenega doma. Gre za sklop petih zabojnikov, v katere bodo okoliški stanovalci lahko odlagali plastično in kovinsko embalažo, biološke odpadke, mešane (nereciklabilne) odpadke, papir in karton ter steklo. Namenjena je stanovalcem Gledališkega trga 4, Miklošičeve 7, 9, 11, 11a in 11 b ter Kocbekove 3 in 5. Investitorica podzemne zbiralnice je Mestna občina Celje.

Dve novi nadzemni zbiralnici tudi na Otoku

Pomanjkanje prostora pesti tudi stanovalce Otoka. Tu je družba Simbio že lani postavila več zabojnikov sive barve, ki se od obstoječih klasičnih zabojnikov razlikujejo po tem, da so večjih volumnov in zato zasedajo manj prostora, poleg tega pa so odprtine primerne za odlaganje odpadkov iz gospodinjstev (manjše kot na kontejnerjih). Prednost teh t. i. nadzemnic pred podzemnicami je v tem, da se jih da hitro postaviti in po potrebi premestiti, stroški postavitve pa so tudi nižji. Na Otoku so take nadzemnice že na Čopovi, Ob železnici, Ulici V. prekomorske brigade in na Ljubljanski ulici.

Nadzemna zbiralnica; novi zabojniki, ki bodo postavljeni na dveh dodatnih lokacijah na Otoku

Dve novi zbirni mesti, opremljeni z nadzemnicama oz. nadzemnimi zabojniki, bosta od 1. junija tako zaživeli na naslednjih lokacijah:

  • ob transformatorski postaji pri bloku Vojkova 10-16
  • pri garažah pri stolpnici na Vojkovi 1

Namenjeni bosta stanovalcem od Vojkove 1 do 17, o čemer so bili pisno obveščeni tako stanovalci kot njihovi upravniki. »Verjamemo, da bodo nove zabojnike stanovalci lepo sprejeli, saj bodo z odstranitvijo klasičnih zabojnikov pridobili malce več prostora za zelenice in podobne, gotovo bolj prijetne namene. Manj bo hrupa ob pobiranju odpadkov, videz soseske pa gotovo lepši,« je povedal direktor družbe Simbio mag. Marko Zidanšek.

Vodja enote za ločeno zbiranje odpadkov na Simbiu Tadej Ferlež pa je poudaril, da bo tako pri podzemnicah kot nadzemnicah dan ali dva po otvoritvi pomagal pri odlaganju in pravilnem razvrščanju odpadkov njihov predstavnik. V nove zbiralnice bodo stanovalci lahko odlagali vse vrste odpadkov, kot so jih do sedaj v klasične zabojnike pred svojim objektom in v zabojnike na ekoloških otokih (embalaža, mešani odpadki, biološki odpadki, steklo in papir). »Ostale vrste odpadkov (kosovne, gradbene in nevarne odpadke) lahko pripeljejo v zbirni center in jih brezplačno predajo, zato prosimo, da jih ne odlagajo ob zabojnike,« je še poudaril Ferlež.

Novemu načinu zbiranja se bo prilagodil tudi znesek za ravnanje z odpadki. Tako bo od 1. junija ta znesek na osebo znašal 4,96 EUR z DDV mesečno (cena vključuje tudi strošek ravnanja z biološkimi odpadki). Vsi, ki uporabljajo za odlaganje podzemne in nadzemne zbiralnice na območju, kjer opravlja gospodarsko javno službo Simbio, imajo enak znesek za odpadke na osebo.

Naslednja podzemna zbiralnica odpadkov bo umeščena na Stanetovi ulici, kjer se je že začela predhodna arheološka raziskava.

foto: Simbio

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
165 queries in 1,227 seconds.