V urgentnem centru težave z zagotavljanjem infektologov. Eden od preostalih: “Golob je kot Neron, ki požiga Slovenijo”


Strokovni direktor Splošne bolnišnice Celje Radko Komadina je v minuli teden okoliškim zdravstvenim domovom in koncesionarjem poslal obvestilo, da bolnišnica z junijem zaradi kadrovskega manjka v urgentnem centru zagotavljala infektologa v omejenem obsegu.

Kot razlog za kadrovske težave in nezmožnost zagotavljanja neprekinjenega zdravstvenega varstva je Komadina navedel velikost oddelka oziroma število in težavnost primerov, pa tudi neobvladljive napotitve v celjski urgentni center.

“Pač ni nas dovolj,” je na Twitterju zapisal Federico Potočnik, infektolog v SB Celje in opozoril na odhod še ene specialistke. “Golob je kot Neron, ki požiga Slovenijo. Z vsako njegovo “revolucijo” je slabše. Že zmanjkuje strok znotraj bolnišnic, ker je toliko odhodov,” je dodal Potočnik.

V SB Celje z junijem navzočnost infektologov v urgentnem centru zagotavljajo v omejenem obsegu. Pravijo sicer, da je omejitev začasna, saj jeseni pričakujejo vrnitev specializantov, ki so trenutno na kroženju.

Med tednom bo tako infektolog prisoten do 18. ure, ob koncih tedna in med prazniki pa do 15. ure.

V SB Celje trenutno deluje osem osem specialistov infektologije in sedem specializantov infektologije. Od osmih specialistov se jih lahko le pet vključuje v nujno zdravstveno varstvo, kar je daleč premalo, opozarjajo iz bolnišnice.

Ob tem je letos en infektolog, ki je bil v bolnišnici zaposlen za 20 odstotkov, prekinil pogodbo o zaposlitvi. Z junijem pa je odšla še ena specialistka. Za zagotavljanje neprekinjene prisotnosti infektologa v urgentnem centru bi potrebovali dva dodatna infektologa, ki bi opravljala tudi dežurstva.