Več kot 1000 javnih uslužbencev na protestnem shodu v Celju (foto in video)


Danes opoldne se je po vsej Sloveniji zbralo več tisoč javnih uslužbencev, ki so s protestnimi shodi izražali nestrinjanje z vladno politiko, odločno so proti odpuščanju v javnem sektorju, proti zniževanju plač in za spoštovanje do sedaj doseženih sporazumov in dogovorov.

Na tretji splošni stavki so javni uslužbenci stavkali tudi zaradi predvidenega znižanja mase sredstev za plače v javnem sektorju. Prav slednje naj bi posledično pomenilo odpuščanja zaposlenih. Pogajanja z vlado s že v začetku padla na neplodna tla. Se pa naj bi vladna pogajalska skupina še danes odločila, kako naprej v pogajanjih s sindikati. Za stavko so se poleg ljubljanske odločili tudi na celjski mestni upravi, kjer je delo v času stavke potekalo v skladu z dogovorom, sklenjenim 21. januarja, s strani sindikata delavcev mestne uprave in občine kot delodajalca.

Več kot 1000 (po nekaterih ocenah 1500) protestnikov, javnih uslužbencev, se je zbralo tudi na Kosovelovi ulici v Celju, kjer jih je najprej nagovoril predsednik Območnega odbora Sviza Celje Srečko Lešek. V nagovoru je izpostavil, da bi moralo vladi biti jasno, da so skupaj z vsemi državljani stopili v bran doseženih pravic, po besedah Leška ni namen shoda povečanje materialnih koristi, hočejo le doseči kulturni dialog v pogajanjih.

Eden izmed številnih transparentov, s katerim so javni uslužbenci opozarjali vlado.

Od vlade med drugim zahtevajo, da jih prizna za enakopravne socialne partnerje. Slednje pomeni, da se drži dogovora o ukrepih na področju plač, umakne namere po zniževanju števila javnih uslužbencev, v kolikor presega en odstotek na letni ravni od skupnega števila zaposlenih.

Lešek je vlado tudi pozval, da je z varčevalnimi ukrepi začela na napačnem koncu. Od vlade zahteva izvajanje kolektivne pogodbe in sporazumov, zaradi kršitev slednjih pa zahteva tudi plačilo stavke. Opozoril je na slab vzgled, ki ga politiki s sprenevedanjem mladim državljanom dajejo z netransparentnim odnosom in nespoštovanjem pravne države.

Javni uslužbenci so krenili proti Mestni občini Celje.

Na shodu, ki je potekal vse od Kosovelove ulice, do Mestne občine Celje in nazaj, so številni zbrani nosili številne transparente, ki so nazorno kazali namere. Nekaj si jih lahko ogledate v spodnji galeriji fotografij. Pred kamero smo povabili tudi nekatere stavkajoče in jih povprašali o namenu stavke, alternativah, in o njihovem mnenju, kje naj vlada vzame denar za zmanjšanje 2 milijardne proračunske luknje, ki jo sedaj polnimo z zadolževanjem. V spodnjem video posnetku pa lahko prisluhnete izjavam naključnih mimoidočih, katere smo povprašali, če in zakaj podpirajo stavko javnega sektorja.

[simpleviewer width=100% height=700 id=308]

v/t/f: eH