Stavka v Celju: več sto javnih uslužbencev na protestnem shodu (foto in video)

19. 04. 2012 07:12

V včerajšnji splošni stavki javnega sektorja naj bi po nekaterih ocenah po vsej Sloveniji sodelovalo več kot 100.000 javnih uslužbencev, ki so sicer stavkali na različne načine. Poklicali smo štiri celjske vrtce, predstavnico za stike z javnostmi Mestne občine Celje in načelnika UE Celje, udeležili pa smo se tudi protestnega shoda, ki se ga je udeležilo več sto javnih uslužbencev.

Po besedah Vanje Krašovic, ravnateljice Vrtca Anice Černejeve Celje, vsi uslužbenci vseh treh enot stavko podpirajo. Ob tem je dodala, da razlogi za stavko niso le zaradi znižanja plač, pač pa gre za hude posege na področju vzgoje in izobraževanja, kar je po njenem mnenju nedopustno. Vrata vrtcev so bila na dan stavke odprta za vse, kar je seveda izhajalo iz potreb staršev, katerih otroci so varstvo potrebovali, saj otroci po njenih besedah ne morejo in ne smejo biti prepuščeni samim sebi. Ravnateljica je poudarila, da številni starši sicer stavko podpirajo, nekateri celo tako, da so otroke obdržali doma.

Marija Geršak, ravnateljica Vrtca Zarja Celje je povedala, da je stavka bila izglasovana z večino glasov v kolektivu. Vrtec je sicer bil odprt in na voljo vsem, ki so varstvo potrebovali, a je opazila, da so tudi starši v veliki meri stavko podprli, kar je bilo zaznati iz presenetljivo malega števila otrok, ki so ta dan bili v varstvu v vrtcu.

Srečko Lešek je udeležence protestnega shoda nagovoril tudi pred Mestno občino Celje.

Stavki so se pridružili tudi delavci Vrtca Tončke Čečeve, ravnateljica mag. Betka Vrbovšek je povedala, da je stavka potekala po vnaprej določenih pravilih, med drugim so ob 6. uri na vseh vhodih obesili plakati z napisom »STAVKAMO«, na oglasnih deskah za starše pa pojasnila sindikata vrtca o zahtevah sindikata. Otroci, ki so prišli v vrtec, so sprejeli in so bivali v vrtcu tako kot vsak dan. Vzgojno osebje (vzgojiteljice in pomočnice vzgojiteljic) so bile v vrtcu 8 ur, vmes so koristile pol-urni odmor. Vzgojiteljice niso izvajale tiste delovne obveze, ki se nanašajo na pripravo za vzgojno delo, v igralnicah je potekal samo »igralni dan« (svobodna igra otrok brez vzgojiteljevega poučevanja in sodelovanja). Ob vsem tem so poskrbeli za varno in umirjeno klimo med otroki ter za njihove fiziološke potrebe (tudi bivanje na prostem!), poenostavili so nekatera dela, ki jih sicer vsakodnevno opravljajo.

Renata Koštomaj, strokovna delavka v Vrtcu Danijelov levček Celje je dejala, da stavko podpirajo, a ker so zasebniki, je njihovo delo potekalo povsem običajno, kot vse dni v letu.

Udeleženci protestnega shoda so svoja stališča izražali na različne načine.

Na Mestni občini Celje so se stavke lotili na podlagi podanega sklepa (na podlagi sklepa o najavi stavke, ki so ga prejeli s strani Sindikata Mestne občine Celje in ga je sprejel Republiški odbor Sindikata državnih organov Slovenije dne 6. 4. 2012) direktorice Občinske uprave Tine Kramer, s katerim je slednja določila seznam del in nalog, ki jih je potrebno v času stavke opravljati na Mestni občini Celje in pomenijo minimum delovnega procesa. Sklep med drugim določa sprejem in odpremo pošte v glavni pisarni, dežurstva na vsakem oddelku, kljub stavki pa so izdajali nujna soglasja in izvrševali zadeve, ki so vezane na roke. Prav tako so izvajali evropske projekte in ostale projekte, ki se izvajajo s sofinanciranjem EU, proračuna RS, skladov ter partnerstva z drugimi javnimi ali zasebnimi partnerji. Sklep je med drugim zahteval obravnavanje in pomoč socialno ogroženim, zagotavljal je varnost občanov, ščitil občinsko premoženje ter še nekatere druge določbe.

Načelnik Upravne enote Celje Damjan Vrečko je preko telefonskega pogovora pojasnil, da tudi na UE Celje na dan stavke izvajajo le nujna dela in naloge. Ob tem je poudaril, da zaradi tega ni motenega poslovanja, po drugi strani pa do 12h niso beležili večjega števila strank. Vsi uslužbenci so na delovnih mestih, ker je sreda, celo do 18h. Na vprašanje, če se bodo delavci lahko udeležili protestnega shoda je dejal, da lahko, vendar le v času malice, torej nikakor ne v času izven nje.

Večina javnih uslužbencev je stavkalo na delovnih mestih, je pa za številne veljala zakonska omejitev, po kateri so morali zagotavljati minimalne standarde delovnega procesa, ki so zagotavljali varnost ljudi in premoženja. Malo pred dvanajsto pa se je na Kosovelovi ulici v Celju zbralo nekaj sto javnih uslužbencev, ki so s protestnim shodom izrazili nezadovoljstvo nad predvidenimi varčevalnimi ukrepi Vlade RS. Tam so prisotne nagovorili Srečko Lešek, predsednik OO SVIZ Celje, predstavnica ZSSS OO Celje ter drugi predstavniki sindikatov. Skupaj so se podali na protestni pohod po celjskih ulicah, se ustavili pred Mestno občino Celje, od koder so krenili proti zbirnemu mestu. Protestni shod v Celju je minil mirno in udeleženci shoda so se po končanem shodu tudi v miru razšli.

Vabljeni k ogledu spodnjih video prispevkov, v katerih si lahko ogledate stališča predstavnikov različnih sindikatov. Ogledate pa si lahko tudi galerijo fotografij, ki smo jih posneli na protestnem shodu.

[simpleviewer width=100% height=700 id=168]

v/t/f: eH

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
159 queries in 0,799 seconds.