Večina rek upada, na vrsti ocenjevanje škod in sanacije


Po skoraj vsej Sloveniji je ponoči prenehalo deževati, nekatere reke se umirjajo, do pred kratkim sta bili zaprti cesti Celje-Laško-Rimske Toplice ter Laško-Marija Gradec-Šentrupert. Iz laške občine so sporočili, da civilna zaščita poziva, naj se nujno odstranijo vsa parkirana vozila stanovalcev Debra, Podšmihela in Spodnje Rečice na javni poti Secaplast-Spodnja Rečica, poroča tudi STA.

Tam, kjer so se poplave umirile, so že pričeli s prvim ocenjevanjem škode in sanacijo, predvsem črpanjem vode ter blata iz objektov. Na vseh območjih, kjer so se spopadali s poplavami, predstavniki civilne zaščite in gasilcev priporočajo prekuhavanje vode, posebno previdnost pa naj prebivalci namenijo poškodovanim živilom. Pozornost bodo namreč usmerili tudi v preprečevanje morebitnih nalezljivih bolezni.

Najhuje prizadete občine so nedvomno Rečica ob Savinji, Šoštanj in Laško. V Šoštanju so morali zaradi sproženja več kot 50 večjih in manjših plazov, ki so poškodovali ceste in grozijo stanovanjskim objektom, preseliti 30 ljudi. Poplavljenih je nekaj deset hiš, na pomoč je priskočila vojska.

V občini Rečica ob Savinji je voda poplavila približno 400 gospodinjstev, uničila je dva mostova, sprožila dva plazova. Plaz, ki ogroža eno stanovanjsko hišo, iz katere so včeraj izselili štiri ljudi, si bo po poročanju Radia 1 danes ogledal geolog.

Savinja počasi upada
Savinja počasi upada. Primerjava včerajšnjega (levo) in današnjega (desno) stanja.

Kot smo že sinoči poročali, je v Laškem Savinja poplavila prostore zdravilišča, Kulturni center, prostore policije in nekatere trgovine. V Marija Gradcu je voda zalila 6 stanovanjskih hiš in trgovino. V Šmarjeti so bili pod vodo štirje objekti, prav toliko objektov tudi pri železniški postaji v Laškem.

Po prvih ocenah je bilo v porečju Savinje poplavljenih več kot 1000 stanovanjskih in 200 gospodarskih objektov, v občinah Šoštanj in Velenje pa tudi vrtci, šole in mostovi. Sprožilo se je 85 zemeljskih plazov, poškodovanih pa je tudi več kot 200 cestnih odsekov.

Celjski park danes dopoldne

Danes se bodo sestali štabi civilne zaščite in določili delo, ki ga bo treba opraviti v prihodnjih dneh, začelo pa se bo tudi popisovanje škode. Nekaj prizorišč smo obiskali tudi mi in jih fotografirali. Več informacij in poročilo o škodi vam bomo posredovali v kratkem.

Ob včerajšnjih poplavah je voda vdrla tudi v skladišče s fotonapetostnimi moduli in drugo solarno opremo skupine Bisol Group. Škode je po prvih ocenah po poročanju družbe za kar dva milijona evrov.

Vabljeni k ogledu prispevka Posledic ujem na Kozjanskem in Obsotelju (klik!).

Še vedno vas vabimo, da nam posredujete fotografije poplav in sanacij na naš uredniški naslov [email protected].

eH