“Veliki brat” vas gleda na celjskem bazenu

10. 08. 2018 07:20

Celjsko javno letno kopališče 24 ur na dan prenaša dogajanje okoli bazenov. Mnogi to smatrajo kot praktično možnost, da se kadarkoli lahko preveri dogajanje na javnem kopališču, ima pa tudi pozitivne učinke iz varnostnega vidika.

A nekateri opozarjajo na negativne plati tovrstnega nadzora. V konkretnem primeru naj bi bilo sporno, da obiskovalci niso obveščeni o predvajanju posnetkov preko spleta, kakor tudi resolucija slike, ki po mnenju nekaterih omogoča prepoznavanje obrazov, kar pa bi bilo v nasprotju z zakonom.

Zaradi pritožbe je in formacijska pooblaščenka  sprožila inšpekcijski nadzor, ki bo pokazal ali gre v tem primeru za kršitev Zakona o varovanju osebnih podatkov.

Spodaj najdete povezavo do spletne kamere v živo na celjskem bazenu in se prepričate sami, ali je kvaliteta slike na “spornem” nivoju.

Nadzor s kamerami na javnih mestih je danes že stalnica. Prenos slike z mnogih od teh kamer pa je mogoče spremljati tudi v živo preko spleta. Kamere, ki 24 ur na dan prenašajo sliko snemanega območja, naj bi bile v osnovi informativne narave. Torej, da se lahko posamezniki preko spleta informirajo, kakšno je stanje na določeni lokaciji. Pri tem gre predvsem za panoramske kamere turističnih krajev.

Bolj sporne pa so lahko kamere na določenih drugih javnih površinah. V zadnjih dneh so namreč veliko medijskega prahu dvignile kamere, ki preko spleta v živo prenašajo dogajanje na javnih kopališčih. Eno izmed teh je tudi letno kopališče Celje, katerega nadzor s kamerami bi lahko bil  v nasprotju Zakona o varstvu osebnih podatkov.

Kopalci naj bi bili namreč ob vhodu v celjsko letno kopališče sicer s tablo obveščeni, da je objekt pod videonadzorom, vendar pa to obvestilo ne obvešča tudi, da je posnetek s kamer v živo 24 ur na dan predvajan preko spleta. Še največjo težavo pri prenosu v živo na celjskem bazenu pa naj bi predstavljala kvaliteta predvajane slike. Resolucija posnetkov je namreč tako visoka, da je, tako trdijo nekateri, možno na posnetku prepoznati tudi obraze, kar pa je v nasprotju z zakonom.

Kamere na celjskem kopališču upravlja podjetje S3MEA iz Nove Gorice, ki ponuja storitev spletnih kamer What’s Up Cams. Iz podjetja so sporočili, da je na bazenu jasno označeno, da gre za prenos v živo. V primeru, da kogarkoli to moti, pa v podjetju svetujejo, naj ne obiskujejo tega bazena.

Po poročanju portala Siol, naj bi informacijska pooblaščenka v primeru celjskega bazena že uvedla inšpekcijski nadzor, ki bo pokazal ali gre za kršenje Zakona o varstvu osebnih podatkov. Kazni za tovrstne kršitve segajo do 12.510 evrov.

Posnetke z letnega kopališča v Celju si lahko ogledate s klikom na spodnjo sliko:

letno-kopalisce-celje-kamera1
Kamera v živo s celjskega bazena

Foto: zaslonska slika kamere v živo

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
166 queries in 2,978 seconds.