Vendarle rahel padec dnevno potrjenih okužb. Porast hospitaliziranih, petina vseh na intenzivi. Celje prvič po mesecu in pol brez okužb


VLADA JE POTRDILA ZAPRTJE DRŽAVE OD ČETRTKA, 1. 4. 2021, DO VKLJUČNO NEDELJE, 11. 4. 2021
Sprejeti ukrepi vlade, ki bodo veljali v času zaprtja oz. od 1. do vključno 11. aprila 2021:
 • ustavlja se večina storitvenih dejavnosti, izjeme pa veljajo za lekarne, bencinske servise, banke, dimnikarje, pošto, servisne dejavnice, gradbena dela, kjer ni stika s potrošniki, prevzem hrane in drugih storitev za zagotavljanje varnosti in zdravja
 • dovoljeno bo pripravljati hrano za dostavo, tudi v menzah – in to brez testiranja
 • ob testiranju bodo lahko odprte živilske prodajalne, vrtnarije, drevesnice, trgovine s področja kmetijstva, tržnice, tehnično blago, trafike, kioski, individualne terapevtske in svetovalne storitve
 • ponovno je obvezno nošenje mask na zunanjih javnih površinah
 • do 12. aprila se vrača šolanje na daljavo, v vrtcih in prvi triadi bo zagotovljeno varstvo za starše, zaposlene v nujni infrastrukturi
 • še naprej bodo delovali programi otrok s posebnimi potrebami, izjema je tudi delo v vzgojnih zavodih
 • ostajajo le izjeme za vrhunski šport in državne reprezentance
 • za vse ostale se športna aktivnost ustavlja
 • pri rekreativnih športih je dovoljeno gibanje posameznika ali družine na prostem ob upoštevanju ukrepov NIJZ
 • izjema so tudi v primeru velikih mednarodnih tekmovanj, tako bo Evropsko prvenstvo v nogometu U21, ki ga gosti tudi Celje, lahko potekalo nemoteno naprej
 • na delovnih mestih državne uprave bo največ 20-odstotkov uslužbencev
 • upravne enote izvajajo samo nujne zadeve, za te se je treba naročiti
 • zapirajo se smučišča, javni potniški promet bo potekal v skladu s počitniškim voznim redom, zapirajo se tudi šole vožnje in pripadajoča izobraževanja, v tem času ne bo tehničnih pregledov
 • do 9. maja se podaljšajo prometna in vozniška dovoljenja
 • 11 dni bo prepovedano tudi rekreativno letenje
 • že z jutrišnjim dnem (29. 3.) ni več dovoljeno potovati v rdeče države, prav tako za vrnitev v državo ni dovolj izvid hitrega testa, ampak zgolj PCR test izdan v schengenskem območju
 • po 1. aprilu bo prehod meje mogoč le za dvolastnike, za delo ali nujne primere za varovanje življenja
 • gibanje je omejeno na statistično regijo ne glede na barvo semaforja
 • vstopi v državo in prehodi meje statistične regije so mogoči za cepljene ali tiste, ki so covid-19 preboleli – oboje v zahtevanem časovnem obdobju
 • začasno je prepovedano zbiranje ljudi, to je dovoljeno skupini oseb, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva ob upoštevanju omejitev in prepovedi iz tega odloka
 • izjema je velikonočna nedelja 4. aprila, ko se bosta lahko dve gospodinjstvi družili izven regije
 • policijska ura med 22. in 5. uro ostaja, prepovedani so shodi, poroke…
 • zapirajo se galerije, muzeji, knjižnice, ograjeni parki…
 • zapirajo se verski objekti, bogoslužja se lahko izvajajo brez navzočnosti vernikov, ohranja se neposredna verska oskrba ljudi v nujnih primerih

Več podrobnosti na vladnem portalu – tukaj

Včeraj je bilo opraljenih skupaj 6.393 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 287 okužb, prejšnji teden jih je bilo 290. Po več kot dveh tednih, ko so dnevna števila potrjenih okužb vseskozi preseglala števila okužb predhodnega tedna, je bilo številno dnevno okuženih manjše od enakega dneva tedna poprej.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 12.424 (včeraj 12.341) aktivno okuženih.

Opravljenih je bilo 4.619 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 1.774 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 287 okužb z deležem pozitivnih izvidov 16,2 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih po podatkih COVID-19 sledilnika je trenutno 949 okuženih oseb.

Hospitalizirnih je trenutno 526 oz. kar 27 več kot dan prej, od tega 112 na intenzivni negi.

Včeraj je umrlo 6 bolnikov obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo že 4.024 bolnikov s covidom-19.

V savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 10 okužb (pred tednom dni 9). 7-dnevno povprečno število okuženih v regiji je 134 (včeraj 134).


Poudarki:
 • statistični podatki na regijski in državni ravni
 • Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje bo v četrtek, 1. aprila, zaprl vse objekte v upravljanju, ob tem pa prekinil velikonočno tržnico ter preklical za soboto, 3. aprila, napovedano nagradno igro Iskanje velikonočnega jajčka. Objekti bodo zaprti predvidoma do 12. aprila. Od četrtka in do predvidoma 12. aprila bodo tako zaprti: Stari grad Celje, Center sodobnih umetnosti, Turistično informativni center na Glavnem trgu 17, dvorane Celjskega doma, Spominska hiša Alme M. Karlin in Drevesna hiša v Mestnem gozdu. Velikonočna tržnica v središču Celja bi morala potekati do sobote, 3. aprila, a jo bomo zaradi novih ukrepov primorani prekiniti v četrtek, 1. aprila. Za soboto napovedana nagradna igra Iskanje velikonočnega jajčka prav tako odpade.

Epidemiološko stanje na Celjskem

V naši savinjski regiji se je 7-dnevno povprečno število okuženih ostalo na 134 (včeraj 134). Mejna vrednost tega parametra za prehod med rdečo in oranžno fazo glede na vladni načrt je 125 povprečno okuženih, kar pomeni, da je naša regija neuradno že nekaj dni v rdečem območju. Uradno pa je vlada ni obarvala rdeče.

V zadnjih 7 dneh je bilo v savinjski regiji potrjenih 939 (+1 glede na včeraj) okužb s SARS-CoV-2, v zadnjih 14 dneh pa 1.709 okužb (-1 glede na včeraj).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 57 covidnih bolnikov (7 več kot dan prej). 12 izmed vseh bolnikov s covidom-19 je na intenzivni negi. V SB Celje so včeraj sprejeli 10 covidnih bolnikov, v domačo oskrbo so odpustili 3. V celjski bolnišnici včeraj niso zabeležili smrti med bolniki obolelimi za covidom-19. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrl 401 bolnik s covidom-19.

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 10 okužb (prejšnji teden 9 okužb). Največ jih je bilo včeraj v občinah Laško 2, Prebold 2 in Žalec 2, s po eno so bile občine Slovenske Konjice 1, Šoštanj 1, Štore 1 in Velenje 1.

Epidemiološko stanje na nacionalni ravni

V Sloveniji je bilo včeraj potrjeno okuženih 287 oseb, pred tednom dni pa je bilo potrjenih 290 okužb. To pomeni, da se je prvič po več kot dveh tednih vsakodnevnega naraščanja zgodila rahla korekcija krivulje navzdol. Kljub temu bi bilo preoptimistično zgolj po enem dnevu, pa še v tem primeru gre za “nestanovitno” nedeljo, sklepati, da se bo krivulja usmerila navzdol.

Včeraj je umrlo 6 bolnikov obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 4.024 covidnih bolnikov.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni 949 okuženih oseb (včeraj 950). Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 943 (včeraj 944).

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je včeraj povečalo za 27. Sprejetih je bilo 50 covidnih bolnikov (12 več kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 17 bolnikov oz. 12 manj kot dan prej. V bolnišnicah je umrlo 6 bolnikov obolelih za covidom-19 (3 na intenzivnem oddelku). V intenzivni enoti se zdravi 6 covidnih bolnikov več kot dan prej.

Trenutno je hospitaliziranih 526 covidnih bolnikov. Na intenzivni negi se jih zdravi 112.

Kot je na novinarski konferenci povedal vodja Oddelka intenzivne terapije Infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaž Jereb jih skrbi predvsem razmerje med bolniki na običajnih oddelkih in tistimi, ki potrebujejo intenzivno nego. “Včeraj smo imeli na intenzivnih oddelkih v Sloveniji 21 odstotkov vseh bolnikov, ki so bili sprejeti zaradi covida. V Ljubljani je razmerje še neugodnejše, 26 odstotkov covidnih bolnikov je na intenzivnih oddelkih,” je pojasnil in dodal, da je povprečna starost bolnikov na intenzivnih oddelkih 69 let, večina teh pa ima tudi sočasne kronične bolezni, najpogosteje povišan krvni tlak. Se pa v tem trenutku na intenzivni covid negi v UKC Ljubljana zdravi tudi 38-letni bolnik.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 12.424 aktivno okuženih.

Skrbi velika prisotnost angleške različice v odpadnih vodah

Na včerajšnjem posvetu na temo epidemiološkega stanja, ki ga je organiziral predsednik republike Slovenije Borut Pahor, je minister za zdravje Janez Poklukar med drugim spregovoril tudi o prisotnosti angleške različice novega koronavirusa, ki trenutno vzbuja največ skrbi in je eden glavnih razlogov za hitro napredujoči tretji val epidemije. Poklukar je predstavil analize odpadnih voda v katerih strokovnjaki v zadnjem obdobju ugotavljajo tudi prisotnost angleške različice. Povedal je, da so v tem trenutku med kraji, kjer so ugotovili največjo prisotnost angleške različice virusa, najbolj obremenjeni Velenje, Celje in Maribor. Tu gre po besedah ministra Poklukarja v naslednjih dneh tudi pričakovati porast primerov okužb s tem sevom. Predvsem močno izstopa v Velenju, kjer je delež te angleške variante kar 48 %. Po dosedanjih dognanjih strokovnjakov, se po približno tednuali dveh, ko se v odpadnih vodah zazna povečanje prisotnosti virusa, to odrazi tudi v povečevanju potrjenih primerov na testiranjih.

Angleška različica ima 65 % višjo sposobnost prenosa, zato je pri tej različici že manjša količina virusa dovolj za okužbo. Posledično bo ta različica izpodrinila prvotno različico novega koronavirusa. Povzroča dolgotrajnejšo okužbo, več prenosov in več hospitaliziranih. Večje je tudi število težjih potekov. Vse našteto predvsem na račun hitrejšega širjenja in posledično večjega števila okuženih. “Zaenkrat ni dokazov, da bi imel ta virus višjo smrtnost, ima pa lahko več mlajših težji potek bolezni,” je še dodal Poklukar in dodal: “Razlika med ukrepanjem in neukrepanjem je 500 smrti do poletja. Če ne ukrepamo, lahko presežemo drugi val in gremo čez zmogljivosti našega zdravstvenega sistema,” je dejal minister za zdravje Janez Poklukar.

Stanje novega kronavirusa po različicah v odpadnih vodah:

B.S.