Vlada odobrila 1,5 milijona evrov za turistično brv v Celju. Poteza vlade dvignila nekaj prahu

12. 05. 2022 13:42

Vlada Republike Slovenije je na dopisni seji v veljavni načrt razvojnih programov 2022–2025 Proračuna Republike Slovenije uvrstila projekt »Turistična brv v Mestni občini Celje« in Mestni občini Celje v skladu Zakona o financiranju občin odobrila sofinanciranje upravičenih stroškov investicije v višini največ 1,5 milijona evrov, medtem ko je celoten projekt vreden 4,6 milijona evrov. Mestna občina Celje si sicer obeta še dodatna nepovratna sredstva iz nekaterih drugih naslovov.

Mestna občina Celje je za turistično brv sicer že pred časom pridobila pravnomočno gradbeno dovoljenje, brv pa bi lahko bila dokončana že naslednje leto.

Glavni cilj projekta je izgradnja javne turistične infrastrukture, ki pomembno prispeva k prepoznavnosti območja in ponuja turistom posebno in edinstveno doživetje. Nova javna in skupna turistična infrastruktura bo v podporo naravnim znamenitostim v turističnih destinacijah in bo dvignila kakovost in konkurenčnost destinacije ter dodano vrednost v turizmu. Sredstva so zagotovljena v veljavnem proračunu Republike Slovenije, na proračunski postavki “Sofinanciranje investicijskih projektov občin” v vrednosti 1,35 milijona evrov za leto 2023 ter proračunski postavki “Infrastruktura na območjih kjer žive Romske etnične skupnosti” v vrednosti 150.000 evrov v letu 2023, so zapisali na vladi.

Turistična brv bo ena največjih brvi v tibetanskem slogu na svetu. Na Mestni občini Celje računajo, da se bo čez njo letno sprehodilo več kot 100 tisoč obiskovalcev.

Do poteze vlade kritični v romski skupnosti ter med nasprotniki turistične brvi

Potezo vlade so bili kritični tako v slovenski romski skupnosti, kot tudi na strani nasprotnikov izgradnje turistične brvi.

Predsednik Zveze romov Slovenije Jožek Horvat Muc je dejal, da se morda 150 tisoč na prvi pogled ne zdi veliko, vendar bi romom lahko ta sredstva izdatno pomagala pri odpravi marsikaterega problema, naprimer pri zagotavljanju elektrike in pitne vode. Muc je še izpostavil, da se tudi sicer pogosto zgodi, da so sredstva za rome preusmerjena v kakšne druge stvari. V Mestni občini Celje sicer živi med 50 in 100 romi, Celja pa sploh ni na seznamu 25 občin, ki se lahko potegujejo za ta sredstva.

Do poteze vlade je bil zelo kritičen tudi Matija Kovač. “Jemati ranljivim skupinam kot so romi, in pod klientelističnimi dogovori sredstva namenjati znotraj politične skupine Povežimo Slovenijo, v kateri je tako celjski župan Bojan Šrot kot minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, se mi zdi podobno rokohitrsko, kot je bilo samo umeščanje tega mostu v proračunske načrte,” je za Radio Slovenija povedal Kovač.

Župan Bojan Šrot, ki ni bil seznanjen iz katerih proračunskih postavk so sredstva za turistično brv prišla, pa je potezo vlade sprejel z odobravanjem. Veseli ga, kot je dejal, da je vlada podprla projekt, ki je zelo inovativen na področju turistične infrastrukture.

B.S.

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
159 queries in 0,807 seconds.