Volitve 2011: pregled kandidatov, ki se bodo za poslanske stolčke borili v Celju


Do prvih predčasnih parlamentarnih volitev v Sloveniji nas loči le še slab mesec. Včeraj ob polnoči se je iztekel rok, do katerega so morale stranke oddati kandidatne liste Državni volilni komisiji. Pripravili smo pregled kandidatov, ki bodo za svoje mesto v parlamentu skušali prepričati volivce v obeh celjskih volilnih okrajih.

Socialni demokrati v Celju stavijo na predsednico Celjskega literarnega društva in avtorico večih strokovnih knjig in učbenikov iz materinščine Metko Verdev Hojnik ter podžupana MO Celje Staneta Rozmana. Slovensko demokratsko stranko bo v 2. okraju 5. volilne enote zastopala svetovalka na Ministrstvu za obrambo, podpredsednica SDS in celjska mestna svetnica Sonja Ramšak. V 3. okraju bo SDS zastopal zgodovinar, član SAZU in predavatelj na mariborski Filozofski fakulteti dr. Andrej Rahten.

Liberalno demokracijo Slovenije bo v 2. volilnem okraju zastopal gradbeni inženir Dušan Horvat, v 3. pa zdravnik in državni sekretar na Ministrstu za zdravje prim. dr. Ivan Eržen. Tudi Slovenska ljudska stranka  in Zares, socialno – liberalni bosta v obeh okrajih v Celju nastopila z enim kandidatom. Barve SLS bo zastopal vodja Oddelka za okolje in prostor ter komunalo na MO Celje Roman Kramer. Za Zares kandidira pravnica in članica večih celjskih društev Sabina Kosmatin.

Za Slovensko nacionalno stranko bosta v Celju kandidirala nekdanja kandidatka za županjo Vojnika in članica Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Celje Nada Močenik in Celjan Dimitrij Režun. Demokratično stranko upokojencev Slovenije bosta zastopali profesorica na Srednji zdravstveni šoli v Celju Nataša Krajnc Zakrajšek in predsednica Društva računovodskih in finančnih delavcev Celje in finančnica Etola Brigita Čokl.

Novo Slovenijo bosta v Celju zastopala specialistka managmenta, predsednica Plesnega društva Energija in članica Sveta NSi Ksenija Kraševec in avtor knjige Mit o NOB Gregor Medvešek. Na združeni listi Stranke mladih Slovenije in Zelenih bosta nastopili Milena Vreš in Anja Kovačič.

Predvolilne ankete zaenkrat dobro kažejo novoustanovljenim strankam. Za Pozitivno Slovenijo Zorana Jankovića bosta v Celju kandidirala Miran Gajšek, ki ga je Janković na svoji listi imenoval tudi v “svet modrecev” kot vodjo Področja življenjskega okolja, in direktor EMO-Orodjarnje mag. Stanko Stepišnik. Na listi Gregorja Viranta bo v obeh okrajih kandidiral nekdanji svetnik SDS v MO Celje Denis Padjan. Na listi Stranke za trajnostni razvoj Slovenije bosta kandidirali ekonomistka Marta Slakan in profesorica slovenskega jezika Alenka Golež.

V naši anketi (desni stolpec spodaj) vas sprašujemo, katero stranko boste volili na prihajajočih parlamentarnih volitvah 4. decembra.

M.K.

FOTO: Kdo se bo iz celjskih volilnih okrajev prebil med poslanske klopi? (vir: spletna stran DZ RS)