Vpleteni v incident na protestih v Celju z različnimi zgodbami, policija še zbira informacije


Protivladni protesti na kolesih, ki so se najprej začeli v slovenski prestolnici in se kasneje preselili tudi v ostala slovenska mesta, so na ulice privabili tudi protestnike v Celju. Ta petek se jih je zbralo precej več kot pretekla dva protesta.

Prejšnji petek, ko je bil protest v Celju doslej še najmanj številčen, pa je prišlo tudi do incidenta, v katerem naj bi po trditvah nekaterih protestnikov vodja znane celjske restavracije Oštirka udaril eno od protestnic, kar pa celjski gostinec zanika. Zbrali smo odzive vpletenih in policije.

Okoli incidenta je sicer v javnosti zaokrožilo nekaj različnih interpretacij dogodka, katerih glavni vsebini sta dve. Po eni različici je gostilničar protestnico zgolj prijel za piščalko, s katero mu je piskala v obraz, po drugi različici pa naj bi eni protestnici odstranil piščalko, drugo pa po verbalnem obračunu udaril v obraz.

Kaj se je torej v resnici dogajalo pretekli petek? Za razjasnitev dogajanja smo se obrnili na glavne akterje zgodbe. Ker pa naj bi po nekaterih informacijah vsaj ena izmed protestnic zoper gostinca podala kazensko ovadbo, smo za informacije o dogodku zaprosili tudi policijo.

Ojsteršek: piščalko sem samo prijel, protestnice pa se nisem niti dotaknil

Vodja restavracije Oštirka Miran Ojsteršek nam je pojasnil svojo plat zgodbe dogajanja pretekli petek. Pojasnil je, da je imel približno 100 metrov od Gostilne Oštirka opravka zgolj z eno protestnico, s katero naj bi si izmenjala nekaj besed. “Nikakor pa z moje strani do nje ni prišlo do fizičnega obračuna, kot to trdi protestnica. Tako kot se imajo protestniki pravico izražati po svoje s trobljenjem, glasnim žvižganjem in nošenjem tabel, na katerih grozijo s smrtjo, tako imam verjetno tudi jaz pravico izraziti svoje nestrinjanje s uličnimi protesti. Dotično protestnico sem vprašal, ali res misli, da bo s protesti kaj dosegla in ji rekel, da naj gre raje delat kot protestirat. Po tem, se je zgodilo, da je vame zatrobila s piščaljo.

Ko se je to zgodilo prvič, sem se le nasmejal, ko je to storila drugič, pa sem prijel njeno piščal, nje pa se nisem niti dotaknil s prstom. Tudi piščali ji nisem izpipal ali vzel. Bi pa bilo širši javnosti zanimivo postaviti vprašanje, na katerega si bo lahko vsak odgovoril sam. Če bi protestnico res udaril, ko to trdi, ji mar res nihče od množice ne bi stopil v bran? Se ne bi našel niti eden, ki bi mi vsaj kaj rekel, če že ne kako drugače odreagiral?” pojasni Ojsteršek.

Glede očitkov, da naj bi eno od protestnic tudi udaril pa Ojsteršek dodaja: “Jaz sem povedal svojo plat zgodbe. O tem dogodku je bilo že marsikaj napisanega in izrečenega, marsikaj verjetno še bo. Jaz sem povedal svojo plat, ki je resnična. Policija pa me do danes (torka, 16. junij, op. p.) še ni obiskala.”

Protestnica, ki naj bi prejela udarec, se ne želi dodatno izpostavljati

Za komentar smo želeli dobiti tudi protestnico, ki naj bi jo Ojsteršek udaril, a se ta ne želi več izpostavljati. Bili smo v stiku le s protestnico, ki udarca sama sicer ni videla, je pa bila v središču dogajanja. Ta je zatrdila, da gre za mirno protestnico, ki ni želela izgredov, temveč je le izražala svoje nestrinjanje s sedanjim stanjem v državi. Glede incidenta pa je povedala, da sta bili v njega udeleženi dve protestnici in ne samo ena. Eni naj bi tako Ojsteršek odstranil piščalko, drugo pa naj bi udaril. Kot poudari, se incident naj tudi ne bi zgodil pred Oštirko, kot je bilo mogoče razbrati iz prvega javnega pisma Ojsterška, temveč v sosednji ulici kakšnih 100 metrov stran, kjer gostje Oštirke vpliva protestov niso čutili. Po njenih informacijah, naj bi obe protestnici že podali prijavo na policijo.

Na družbenih omrežjih je sicer moč prebrati tudi zapis protestnice Maje, ki naj bi prejela udarec. Kot med drugim zapiše, je bila pretekli petek udeležena na mirnem shodu za boljšo in zdravo državo v njenem Celju “… s transparentom sem mirno hodila po glavni ulici skozi mesto, ko me je nadrl gospod “A te ni sram, da hodiš tu?”… odvrnila sem mu ponosno “Ne, ni me sram.” Potem je gospod stegnil roko in me udaril v čeljust. Udaril. Obnemela sem… in hodila, hodila, z dvignjeno glavo in s transparentom v roki… in dolgo sem bila v šoku… kot tudi ostali mimoidoči, ki so mi takoj priskočili na pomoč… dolgo sem bila v šoku…”

Doda, “Ne, to ni moja država. Vsakodnevno učim otroke o spoštovanju, odgovornosti do sočloveka in ničelni toleranci do nasilja… še zdaj mi rojijo po glavi mnoga vprašanja… kako? Zakaj? Kako lahko udariš nekoga, ki gre mimo tebe? Ki se ne strinja s teboj? Kje je svoboda govora? Kje je pravna država? Ne, v takšni državi NE želim živeti. In prav zato je moja pravica mirno in svobodno izraziti mnenje – ne strinjam se z agresijo in zaničevalnim odnosom vladajočih…”

PU Celje opravlja pogovore ter zbira obvestila in dokaze

Restavracija Oštirka v Celju naj bi bila na včerajšnjih protestih, na katerih se je ponovno zbralo nekoliko več ljudi, deležna poostrenega varovanja, čeprav protestniki tudi tokrat niso šli mimo Oštirke.

Glede incidenta pretekli petek pa so nam na PU Celje v začetku tedna potrdili, da začenjajo opravljati pogovore z vpletenimi v incident. Po vseh zbranih obvestilih in dokaznih postopkih pa bo v omenjenem primeru uveden tudi postopek o prekršku, povedo na PU Celje. Za kakšen prekršek konkretno gre in proti komu bo uveden, nam s policije niso sporočili.

B.S., foto: DejC

Koliko zaupate institucijam, medijem in politikom?
Vabimo vas k sodelovanju v anonimni anketi o vašem zaupanju v navedene institucije, medije in politike.
Create your own user feedback survey