Z junijem brezplačen Celebus ne samo za upokojence, temveč tudi za invalide in vojne veterane

22. 04. 2022 20:14

Na Ministrstvu za infrastrukturo je minister Jernej Vrtovec s predstavniki petih slovenskih občin podpisal pogodbo o poravnavi subvencije za izvajanje mestnega prevoza potnikov za upravičence do subvencioniranega prevoza.

V Mestni občini Celje so bili do brezplačnih letnih vozovnic od 1. februarja upravičeni le upokojenci, od junija pa se bodo brezplačno vozili tudi invalidi in vojni veterani.

Po tej pogodbi bodo imele ranljive skupine prebivalcev (upokojenci, invalidi in vojni veterani) od 1. junija dalje zagotovljene brezplačne vožnje v mestnem linijskem prometu. V imenu Mestne občine Celje je pogodbo podpisala podžupanja Breda Arnšek. Poleg celjske, je so pogodbo podpisale še občine Kranj, Koper, Krško in Novo Mesto.

“Na Ministrstvu za infrastrukturo intenzivno delamo ne le na cenovni dostopnosti javnega potniškega prometa, ampak tudi na izboljšanju njegove ponudbe. V teku je postopek za podelitev novih koncesijskih pogodb za medkrajevni avtobusni prevoz za naslednje obdobje petih let z možnostjo podaljšanja še za nadaljnja tri leta. Razpisali smo za okoli 20 odstotkov bogatejšo ponudbo javnega potniškega prevoza. S tem želimo izboljšati frekventnost odhodov avtobusov in boljšo oskrbo v korist potnikov. Naš cilj pa je ljudem ponuditi kakovostne prevoze, ki bodo tako po ceni kot po ravni storitve dobra alternativa prevozu z avtomobilom,” je ob podpisu povedal minister.

Brezplačen medkrajevni javni prevoz za upokojence je sicer novembra 2019, preko novele zakona, sprejelo že Ministrstvo za infrastrukturo v prejšnji vladi, upokojenci pa so lahko brezplačne medkrajevne prevoze začeli koristiti v juliju 2020. Takratna novela zakona pa ni vključevala brezplačnega mestnega javnega prevoza, kar se ureja sedaj.

foto: MOC

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
156 queries in 1,323 seconds.