Z vlakom od Celja do Ljubljane v pol ure


Naslovna trditev se sicer trenutno sliši bolj kot znanstvena fantastika, a glede na objavo ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca bo pobuda za umeščanje hitre železniške proge Maribor-Ljubljana-Koper podana še letos.

Po trditvah ministra bi tako iz Maribora v Ljubljano z vlakom potovali, namesto sedanjih dveh do treh ur, zgolj še 55 minut. Iz Celja, ki je nekje na polovici poti, pa bi po novem, čez palec, potrebovali okoli 30 minut. Sedaj za pot z vlakom iz Celja v Ljubljano potrebujemo med eno in dvema urama.

Časovnice projekta minister sicer še ni razkril.

Kot je še zapisal minister Vatovec je razvoj prometa na določenem ozemlju tesno povezan z razvojem gospodarstva in blaginjo ljudi. Razvoj železniškega prometa pa je v Sloveniji v zadnjih desetletjih močno zaostajal za razvojem železniškega prometa v drugih evropskih državah. “Če bomo v prihodnosti želeli, da se bodo ljudje pogosteje odločali za vlak namesto avtomobila in če bomo želeli v še večji meri preusmeriti tovor cestnega prometa na železniški promet, bo v prihodnjih letih in desetletjih nujno obnoviti dotrajano železniško infrastrukturo in dograditi novo, saj obstoječe proge ne ustrezajo zahtevam za hitro, učinkovito in cenovno ugodno vožnjo z vlakom. Na ministrstvu zato vlagamo velike napore tako v kratkoročne kot tudi dolgoročne rešitve, ki bodo naredile železniški promet konkurenčnejši v dobro kakovostnejšega življenja državljank in državljanov in hitrejšega razvoja slovenskega gospodarstva,” je še zapisal.

Kot še pravijo na Ministrstvu za infrastrukturo, imajo vizijo, ki bo v prihodnjih letih omogočila preboj na področju železniške infrastrukture. V uvidu za dosego cilja pa se že pospešeno izvajajo aktivnosti za umestitev hitre železniške povezave na relaciji Maribor-Ljubljana in Ljubljana-Divača. Letos se bodo začele izdelovati strokovne podlage za umeščanje v prostor, cilj pa je, da bo potovalni čas na relaciji Ljubljana – Maribor 55 minut, kar predstavlja konkurenčni čas vožnji z avtomobilom, zaključijo.

Podobno pobudo so sicer že pred dvema letoma dali v Listi kolesarjev in pešcev.

B.S.