Za obnovo Kocbekovega doma bo potrebnih pol milijona evrov


Pred Planinskim društvom Celje – Matica je zahtevno obdobje zbiranja sredstev za obnovo v požaru popolnoma uničenega Kocbekovega doma na Korošici.

Sanacija bo stala 500.000 evrov. Zaenkarat imajo zagotovljenih le 10 odstotkov sredstev. Večinski delež tega je namenila Občina Celje, ostalo pa posamezniki in manjši podjetniki.

Čakajo še na znesek, ki jim ga bo namenila zavarovalnica.

kocbekov_dom_korosica_pozar_oktober_2017Konec oktobra letos je ogenj popolnoma uničil Kocbekov dom na Korošici s katerim upravlja Planinsko društvo Matica – Celje.

Izguba za društvo je  bila še toliko bolj boleča, ker so zgolj dober teden pred požarom zaključili 12-letno obdobje sanacije Kocbekovega doma. Izvedena je bila namreč statična sanacija kamnitih sten, sanacija vodotesnosti fasadnih sten z obitjem doma s pločevino, zamenjana je bila notranja oprema, prepleskan je bil celoten dom, montirana so bila nova stranišča in fotovoltaika. Društvo je v to vložilo čez 200.000 evrov in seveda številne prostovoljne ure njihovih članov.

Kljub vsemu so se v društvu takoj po požaru odločili, da bodo na Korošici postavili nov dom. A za energijsko samozadosten in do okolja prijazen dom bo, kot je za spletni Delo povedal predsednik Planinskega društva Celje – Matica Mirko Doberšek, društvo potrebovalo okoli 500.000 evrov.

Do danes so zbrali 46.000 evrov. Od tega je 30.000 evrov društvu ravno pred dnevi, na predlog župana Bojana Šrota, namenil celjski Mestni svet. Poleg občine pa so jim doslej pomagali tudi posamezniki, ki so donirali skupno 6.000 evrov in manjši podjetniki, ki so donirali skupno 10.000 evrov.

Dom je bil sicer tudi zavarovan za 200.000 evrov, a v društvu še niso dobili informacije v kolikšnji meri bo zavarovalnica poplačala nastalo škodo. Čakajo še na razpis Eko sklada.

kocbekov_dom_korosica_pred_pozarom_2017Pomoč pri izgradnji novega doma sta ponudili tudi občina Luče in lokalna pašna skupnost. V akcijo se je vključila Planinska zveza Slovenije, ki poleg tega, da je pripravljena plačati za projektno dokumentacijo, načrtuje tudi skupno akcijo zbiranja pomoči. V društvu upajo tudi na kakšen brezplačen helikopterski prevoz s strani Slovenske vojske…

Načrtujejo in upajo, da bodo lahko z obnovo začeli maja 2018.

Če želite pomagati tudi vi, lahko sredstva nakažete na račun 051 0080 1595 8723, sklic 00 005 »prispevek za izgradnjo novega doma na Korošici«.

Danes zvečer pa bo v kinu Metropol v Celju dobrodelna projekcija filma Nosačeva svoboda, katere izkupiček bo v celoti namenjen ponovni izgradnji planinskega doma na Korošici. Če se projekcije želite udeležiti tudi vi, in s tem dodati svoj delček k izgradnji doma, najdete podrobnosti TUKAJ.

foto: PD Celje – Matica

pralnica-celje-polsi-klik