Začel se je maratona ustvarjanja kratkih filmov v Celju


Včeraj se je v Celjskem mladinskem centru uradno pričel četrti maraton ustvarjanja kratkih filmov MUVIT/6X60. Organizatorji so za letošnje prizorišče festivala izbrali Celje.

Navdih za smernice po katerih bodo morali ustvarjalci narediti letošnje filme so iskali v literarnih delih Celjanke Alme M. Karlin.

Štart maratona ustvarjanja kratkih filmov MUVIT/6X60 se je pričel s tradicionalnim odštevanjem zadnjih sekund, preden so se, točno ob 12. uri, ekipe podale v bitko s časom.

Pred tem so predstavniki tekmujočih ekip prevzeli kuverte s tremi pomembnimi smernicami za ustvarjanje filmov, navdih zanje pa so poiskali tudi v literarnih delih Alme M. Karlin, svetovne popotnice, pisateljice in nedvomno ene najbolj prepoznavnih celjskih osebnosti.

muvit-celje1Projekt MUVIT/6X60 je izrazito motivacijske narave, ekipe pa imajo na voljo 60 ur. V tem času morajo izvesti celotno filmsko produkcijo – spisati scenarij na podlagi usmeritev, posneti film, ga zmontirati in zadnji dan dostaviti še pred polnočjo.

»S projektom želimo predvsem vzbuditi in spodbuditi ustvarjalnost pri vseh, ki jih vodi strast do ustvarjanja filmov,« pravi idejni vodja Gregor Graf.

Čeprav MUVIT/6X60 ni namenjen zgolj mladim, pač pa tudi mladim po srcu oziroma vsem, ki jih navdihuje delo pred kamero in za njo, velja omeniti, da več kot polovica prijavljenih ekip, ki se odločijo za sodelovanje na maratonu, sicer že profesionalno deluje na avdio-vizualnem področju, med njimi pa so tudi študenti AGRFT, Visoke šole za umetnost ter Srednje medijske in grafične šole.

Snemanje ni omejeno zgolj na Celje, a se nekaj ekip vedno odloči posneti film v mestu, ki jih gosti. Da bi filmskim ekipam olajšali delo, so organizatorji bazo letošnjega maratona postavili v Mladinskem centru Celje v katerem so z veseljem privolili v sodelovanje saj, kot je povedala direktorica Tina Rosina Košir, podpirajo ustvarjalne projekte za mlade.

Tekmujoče filme bo tudi letos ocenjevala strokovna žirija, režiser Miha Hočevar, igralka Mojca Funkl in direktor fotografije Jure Černec.

Vsi filmi, oddani do petka, 18. avgusta, do polnoči, gredo takoj po zaključku maratona v Ljubljano, kjer jih bodo žirantje pregledali in izbrali letošnjo zmagovalno trojico, nato pa bodo premierno predvajani na zaključni prireditvi, ki bo v soboto ob 21. uri v celjskem lapidarju. V primeru slabega vremena bo prireditev prestavljena v Celjski dom.

Vstopnine na dogodek ni. V času trajanja maratona bo vsak večer v Mladinskem centru Celje na ogled tudi jagodni izbor kratkih filmov iz preteklih maratonov MUVIT/6X60.

Letošnji prvonagrajeni kratki film bo uvrščen v tekmovalni program mednarodnega filmskega festivala kratkih filmov FEKK.

*foto: Tilen Križnik

sola-voznje-polsi-klik