Začeli s prenovo dvorišča Rimljanke

22. 11. 2022 08:19

Po dolgih letih usklajevanj z različnimi lastniki so pri Mestni občini Celje dosegli kompromis in pridobili soglasje za preureditev ožjega območja dvorišča Rimljanke, kar bo pripomoglo k celovitemu videz tega dela mestnega jedra. Z gradbenimi deli so pred dobrim pričeli v prvi polovici meseca, investicija pa je ocenjena na okoli 67.500 evrov z DDV.

Pri urejanju starega mestnega jedra gredo prizadevanja v smeri celovitih prostorskih rešitev znotraj manjših stanovanjskih karejev, ki ne služijo samo parkiranju, ampak izboljšujejo bivalne razmere. Nekaj manj kot 430 kvadratnih metrov veliko površino za Rimljanko bodo na novo asfaltirali, uredili odvodnjavanje, označili intervencijsko pot in namestili novo nadstrešnico ter manjkajočo javno razsvetljavo.

Gradbena dela izvaja podjetje Remont NG, d. o. o., iz Žalca. Projekt bo izveden po pogojih in s soglasjem celjske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Celotno območje starega mestnega jedra je namreč razglašeno za kulturni spomenik naselbinske dediščine.

Stanovalci tega dela mesta so bili obveščeni o načrtovanih delih, v času gradnje bi jim naj bila zagotovljena tudi nadomestna parkirišča na bližnji lokacijah.

Letos so pri Mestni tržnici Celje, v neposredni bližini dvorišča Rimljanke, uredili tudi nov trg, ki tržnici zagotavlja več tržnega prostora in je hkrati namenjen različnim družabnim dogodkom. Pod krošnjo divjega kostanja so namestili leseno krožno klop, na kateri občani in obiskovalci radi posedijo.

Obnova dvorišča Rimljanke predstavlja zadnjo izvedbeno etapo obnove javnih površin v ožjem delu mestne tržnice, ki s tem pridobiva na svoji atraktivnosti.

Simon Valant

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
151 queries in 0,950 seconds.