Zaključil se je letošnji Mesec športa v Celju

04. 10. 2021 16:16

V Celje se je včeraj končal Mesec športa 2021, ki je trajal od 29. avgusta do 3. oktobra. V tem času je Mestna občina Celje v sodelovanju s Športno zvezo Celje občankam in občanom ponudila možnost sodelovanja pri 24. vsebinah. Ob različnih športnih panogah so bila na voljo tudi strokovna predavanja na temo prehrane, psihologije, funkcionalne vadbe in vadbe pri srčnožilnih boleznih. Center za krepitev zdravja ZD Celje in OE Celje, Nacionalnega inštituta za javno zdravje so poskrbeli za svetovanje zdravega življenjskega sloga. Vse aktivnosti v okviru Meseca športa 2021 sta sofinancirala Mestna občina Celje in Fundacija za šport.

Letos je udeležencem Meseca športa bilo omogočeno sodelovanje pri naslednjih športnih panogah in vsebinah: balinanje, družabni plesi, kegljanje, kajakaštvo, konjeništvo, nordijska hoja, Fit mix, odbojka, plavanje, potapljanje, pump track, sport4health, supanje, Senior fit, šah, šola trail tek, športna rekreacija za začetnike, telovadba za dušo, pohodništvo, boot camp, namizni tenis, zdrava in vitalna hrbtenica ter dinamična joga.

Vodja projekta Meseca športa mag. Hasan Ibrić je ob zaključku projekta povedal: »Projekt Mesec športa se je začel spontano kot nadgradnja meseca športa za vse, ki sledi ideji opismenjevanja prebivalstva o pomembnosti športa za zdravje ljudi. Letošnja izvedba je bila posebna zaradi omejitev in predpisanih pogojev PCT. Seveda tudi prestavitev vadbe na mesec september ima svoje učinke na obisk. Končuje se sezona, dnevi so krajši in zunanje temperature bolj nihajo kot meseca maja. Načrtujemo, da bomo z novimi vsebinami projekt mesec športa nadaljevali naslednje leto v  majskem terminu in brez zdravstvenih omejitev. Če pogledamo tiste posebne značilnosti posamezne vadbe in objekta, kjer se ta izvaja, je treba posebej izpostaviti Pump track poligon v Novi vasi. Nova pridobitev za urbano naselje je izjemnega pomena, otroci in starejši so uživali v šoli pump tracka. Naslednja pomembna vadba je zagotovo plezanje v najsodobnejšem plezalnem centru pri I. osnovni šoli v Celju. Za olimpijski šport izjemno pomembno, da mesto Celje ponudi priprave našim vrhunskim plezalcem. Vsako leto dodajamo nove vsebine, vsebine, ki so med udeleženci izjemno dobro sprejete, pa ohranjamo. Želja vseh nas je, da aktiviramo čim večje število prebivalcev Mestne občine Celje. Želja vseh nas je, da Celje poleg tega oživi še kakšen tekmovalni projekt z mednarodno udeležbo. Po usklajevalnih sestankih bomo obvestili javnost o projektih za naslednje leto, nekaj dobrih idej, ki so izvedljive ob minimalnem vložku, imamo. Šmartinsko jezero je idealen poligon za druženje ob športu, lokal Panorama pa idealna točka za gledalce. V imenu organizacijskega odbora bi se zahvalil vsem, ki so sodelovali v projektu, z željo, da podobni projekti postanejo stalnica našega mesta, mesta z velikim športnim srcem.«

O projektu, ki živi že osmo leto

Osnovni namen projekta je promocija športno rekreativnih prireditev in organizirane, redne, strokovno vodene, primerno intenzivne in kakovostno strukturirane športno rekreativne vadbe na zunanjih športnih površinah in v športnih objektih v MOC.

Uvedba projekta pripomore k uresničevanju prizadevanj, da bi v društvih zagotovili in ponudili strokovne, kakovostne in zdravju koristne športne aktivnosti za vse generacije ter da bi to ponudbo nenehno izboljševali.

Cilj ponudbe ni le športno udejstvovanje temveč gre za informiranost in preventivo z namenom preprečevanje pojava bolezni ali drugih motenj, ki so posledica epidemije, preobremenjenosti in stresnega načina življenja.

Katera so izhodišča projekta?
  • Povečanje ozaveščenosti o pomenu organizirane, redne, strokovno vodene in kakovostno zasnovane vadbe ter športno rekreativnih tekmovanj.
  • Povečanje števila udeležencev v organiziranih, rednih, strokovno vodenih, ustrezno intenzivnih in kakovostno strukturiranih športno rekreativnih aktivnostih.
  • Združevanje in povezovanje vseh, ki se navdušujejo za krepitev in ohranjanje zdravja s pomočjo gibanja in športnih aktivnosti v okviru družabnih in strokovnih srečanj.
  • Krepitev sodelovanja med znanstveno, zdravstveno in športno stroko.

V Mestni občini Celje in Športni zvezi Celje se zavedajo, da ima gibanje predvsem pa športna dejavnost pozitivne učinke na zdravje, ki se kaže v kakovosti posameznikovega življenja. Prav vsakodnevno gibanje upočasnjuje slabšanje gibalnih in funkcionalnih sposobnosti.

Mesec športa se je uradno zaključil, a v mestu in okolici ostajajo številne možnosti za šport in rekreacijo. Že v oktobru Športna zveza Celje ponuja brezplačno vadbo odbojke na Srednji gostinski šoli v  Celju, in sicer vsak torek med 18. in 21. uro. Na ŠZC nadaljujejo tudi organizirano pohodništvo ter vadbo za starejše vsak ponedeljek in sredo, med 10. in 11. uro. Projekt sport4health in samoobrambo bodo nadaljevali ob sredah, med 19.30 in 20.30.

R.G., foto: Edo Einspieler

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
165 queries in 16,348 seconds.