Žalec bo dobil razgledni stolp. Ideja o spustu s toboganom z njega zaenkrat opuščena (foto)


Turistično ponudbo v Žalcu bodo v kratkem še dodatno obogatili. Poleg fontane piv naj bi Žalec namreč v kratkem dobil še razgledno ploščad na vrhu najvišje stavbe v Savinjski dolini.

Načrt projekta vsebuje tudi adrenalinski spust s toboganom z razgledne ploščadi stavbe vendar pa naj tega dela projekta, po besedah župana Žalca Janka Kosa, zaenkrat še nebi izvedli. 

Ideja o razgledni ploščadi na Hmezadovi stavbi v Žalcu je vzklila že pred več kot letom dni. Sedaj pa naj bi Občina Žalec prešla z besed k dejanjem.

Na objektu, ki s svojimi dobrimi 54 metri predstavlja najvišjo stolpnico v Savinjski dolini, naj bi namreč do naslednjega leta uredili fasado, nakar naj bi uredili še panoramsko dvigalo, stopnice po obodu do vrha stavbe in razgledno ploščad, ki bi omogočala pogled na dobršen del Savinjske doline.

Po pisanju Reporterja naj bi bila vrednost celotnega projekta ocenjena med dvema in tremi milijoni evrov. Elaborat, ki ga je za žalsko občino naredil mariborski studio Styria Arhitektura, poleg dvigala, stopnic in ploščadi vključuje še možnost adrenalinskega spusta s stavbe. Slednje sicer po besedah župana Žalca Janka Kosa zaenkrat ni prioriteta pri omenjenem projektu, dopuščena pa je možnost, da bi spust po toboganu z razgledne ploščadi v prihodnosti vendarle še dodatno obogatila turistično ponudbo.

Potencial Hmezadovega stolpa, v katerem se sicer še vedno izvaja tudi gospodarska dejavnost, skušajo snovalci projekta izkoristiti v popolnosti, saj parterna ureditev okrog stolpa in prostor na vrhu stolpa ponujata izredno lokacijo, ki jo Žalec lahko unovči tudi za turistično ponudbo v smislu restavracije, dostopa na streho in novih zelenih površin.

Projekt za Hmezadovo stolpnico je bil sicer izdelan leta 1959. Skladišče hmelja z upravnimi prostori je bilo dograjeno leta 1964 in tudi danes služi svojemu prvotnemu namenu.

hmezad-zalec-kolaz-1
Stavba Hmezada na kateri bo razgledna ploščad. (foto: B.S.)